Genieten van de 10 mooiste foto’s met doorkijkjes

René Alblas

10 April 2024 .

Doorkijkjes geven een foto iets speciaals. Meer diepte, meer spanning en meer het gevoel dat je als kijker over de schouder van de fotograaf meekijkt. We tonen 10 intieme foto’s met doorkijkjes op grote en kleine schaal.

10 foto’s met doorkijkjes gemaakt door lezers van Roots

Aad Schenk – Doorkijk knotwilg

Wat een geweldige vondst van deze fotograaf. Dit moet wel een plek zijn waar hij vaker komt. Het lage licht zorgt voor een aangename sfeer.

Niek Goossen – Opkomende zon door venkel

Een zeer creatieve invulling van het thema. Uitstekende compositie met de zon op een derde van de breedte.

groeme kikker

Hans van Wijck – Groene kikker

De scherptediepte is heel gering en dat is gelijk ook de kracht van deze foto. Zo trekt het kikkeroog alle aandacht. Ook het geringe kleurenpallet (alles is groen) maakt van deze foto een topplaat.

Henrita Fijnenberg – Oeps in beeld

Een schoolvoorbeeld van een mooi doorkijkje: donker in de voorgrond en licht op het onderwerp.

Nog een doorkijkje met een ree. Lees het verhaal van de winnaar van de Roots Natuurfotowedstrijd 2023.

Marij Wagenaars – Kikker tussen de paddenstoelen

Perfecte timing bij deze foto met humor.

damherten

Karin de Jonge – Damherten

Alles klopt aan deze foto: de wazige voorgrond die precies genoeg ruimte open laat, het prachtige (bijna mystieke) licht, de verschillende houdingen van de herten, het ene hert dat in de camera kijkt en het oog van het andere hert dat nog net zichtbaar is. De gecentreerde compositie is in dit geval de juiste keuze, zo werkt de omlijsting van de voorgrond het beste. Deze foto was de Foto van de Maand februari.

Het verhaal achter de foto met damherten.

Daniel Bols – Libellen samen in rust

Een zeer originele opvatting van “doorkijkjes”. Dit is een foto waar je lang naar blijft kijken. De diagonale grasspriet zorgt voor een krachtige compositie.

ransuil

Bert van Elten – Ransuil

Zo maak je het perfecte doorkijkje: een mooie gele waas in de voor- en achtergrond en alleen de essentie (de ogen en de oorpluimen) is scherp.

Meer lezen over ransuilen.

trechterspin

Rachel Terband – van der Zwaan – Trechterspin

Het is niet eenvoudig om een web in trechtervorm te fotograferen. Maar door het juiste standpunt en tijdstip te kiezen en scherp te stellen op de juiste onderdelen, is het hier perfect gelukt.

roodborsttapuit

Gertjan Rodenboog – Roodborsttapuit in koolzaadveld
Wederom een perfect voorbeeld van een doorkijkje. Wat de compositie van deze foto zo krachtig maakt is de dubbele diagonale lijn. De denkbeeldige lijn die je kunt trekken van staart tot snavel is gelijk aan die van de blauwe lucht die rechtsboven niet wordt omkaderd.

Dit zijn de hotspots van de roodborsttapuit.

Elke maand

Al deze foto’s van doorkijkjes zijn gemaakt door lezers van Roots en ingestuurd voor de Roots wedstrijd Foto van de Maand. Wil je deze maand meedoen? Het thema voor mei is Jonge dieren. Inzenden kan tot en met 14 mei Meedoen kan hier.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer 10 mooiste