Mega vogelfeestje: Engelse Birdfair

Paul Bohre

26-08-2016 00:00:00

Al jaren staat dit met stip op 1 op mijn vogelwenslijstje: een bezoek brengen aan de Engelse Birdfair. Volgens velen die er geweest zijn hét vogelevenement van het jaar, misschien wel van de wereld.

Al 27 (!) jaar vindt dit inmiddels enorm uitgedijde festival plaats in het natuurgebied Rutland Water, dat bekend staat om de vele broedende moerasvogels maar vooral de visarend. Dit jaarlijks terugkerende vogelfeestje is vooral een ontmoetingsplaats voor Engelse, maar ook buitenlandse vogelaars. En ik ben uitgenodigd voor de beurs door Transcontinenta, dat onder andere voor Leica de belangen behartigd in Nederland. Ze presenteren op vrijdagochtend een nieuwe kijker. En dus reis ik samen met marketing manager Eric de Jonge naar Engeland.

In de rij voor de ingang

In de rij voor de ingang

Vanuit Birmingham is het ongeveer twee uur rijden. Rutland Water ligt werkelijk in ‘the middle of nowhere’ (lees: country). Je ziet Engeland zoals je dat tevoren hoopt: passeert verstilde dorpjes met kleurig geverfde cottages. De wegen kronkelen tussen de heuvels door die overladen zijn met eindeloze graanvelden. Een vos met haas of konijn in de bek steekt vlak voor ons de weg over. Je verwacht elk moment een das. Dan ineens zien we de borden richting het festival terrein. En even later volgen we stapvoets de vele andere auto’s, om uiteindelijk op een van de drie enorme parkeerterreinen (‘Red’ in ons geval) te parkeren op een veld naast het gebied. Voor de ingang staat inmiddels en enorme rij. Maar zoals dat op zijn Engels gaat: keurig netjes, zonder morren, alles wordt keurig in goede banen geleidt door ruim 200 vrijwilligers.

Het festival

Eenmaal op het festival terrein valt mijn mond letterlijk open. Enorme tenten (Marquees geheten) doemen op. De presentatie van de nieuwe kijker wordt gegeven in de Optics Marquee. Leica, Swarovski, Zeiss, Kowa, Bushnell, Nikon, Panasonic. Alle topmerken hebben er hun optiek, camera’s en accessoires uitgestald in een mega grote tent, met prachtig uitzicht op een van de meren en rietvelden van Rutland Water. Wauw! Even later kijk ik door de nieuwe kijker van Leica, de Noctivid 8 en 10×42, naar de vogels in het gebied. Ik kan niet anders zeggen: een hele mooie nieuwe aanwinst voor de vogelaar. Wat me meteen opvalt: een unieke scherptediepte, heerlijke handligging.

De nieuwe Leica Noctivid testen

De nieuwe Leica Noctivid testen

Daarna werp ik een snelle blik door de nieuwe telescoop van Zeiss: de Conquest Gavia spotting scope. Mijn eerste indruk is bepaald niet verkeerd. Inmiddels zijn er drommen mensen binnengestroomd. Meteen vanaf het begin is het ongelooflijk druk op de markt. In totaal zullen ruim 25.000 mensen het festival dit weekend bezoeken. Met de catalogus op zak kijk ik rond in de andere 8 (!) enorme tenten op het terrein. Je kijk je ogen uit! Alleen al in Marquee 2 staan honderd stands: variërend van albatrostours, reisbureaus van het puntje van Nieuw-Zeeland tot Alaska, van Japan tot Texas. En als ik dan denk dat ik de reisclubs gehad heb: veel meer staan er in Marquee 3, 4, 5, 6, 7 en 8. Tussen de reisorganisaties ook vogeltijdschriften, – boeken, kleding, etcetera. Noem een product: je zult het er vinden. Tussendoor scoor ik tv- en vogelberoemdheden als Chris Packham, Simon King, Stephen Moss, maar ook een van mij favoriete illustrators Richard Lewington. Dan ontdekt in de drie lezingententen: ieder half uur is er een andere onderwerp te zien en te horen. Kort maar krachtig, met een korte uitleg en video. Niet alleen over vogels, ook over nachtvlinders, de bescherming van dassen, hoe je zelf de wereld kan verbeteren, de eerste beelden van welpjes van de sneeuwluipaard. Maar bovenal is dit een festival een feest der ontmoetingen. Het lijkt wel of iedereen elkaar kent. Vooral tegen het eind van de middag wordt de sfeer ronduit amicaal en vriendelijk. Ze je overal groepjes mensen die elkaar voor het eerst sinds vorig jaar weer ontmoeten.

Ook ik zie veel bekenden, uit Nederland maar ook van persreizen die ik jaren eerder maakte. Je pikt elkaar er op honderd meter uit, tussen al die mensen. Heel bijzonder. Vol energie ben in zaterdagochtend teruggekeerd naar Nederland. Met een berg aan nieuwe ideeën en indrukken voor ROOTS en het Vogelmagazine, waarvan we er volgend jaar in elk geval weer twee mogen gaan maken (maart en september). En een ding staat vast: ook ik ga volgend jaar weer naar dit mega vogelfeestje. Maar dan wat langer. Je raakt er niet uitgekeken.

De Swarovski uitkijktoren met visarend

De Swarovski uitkijktoren met visarend

Els Nijhuis

Visarend, Foto Els Nijhuis

 

Volop inpiratie in the pocket

Volop inpiratie in the pocket

 

Recente Editie

Meer Blog