In de rij voor de roodkeelnachtegaal

Paul Bohre

18-01-2016 00:00:00

DOOR: PAUL BÖHRE

Op vrijdag 15 januari checkt Wietze Janse van de Dutch Birding Asscociation de postings op de Facebook-pagina ‘Vogelaars natuur & vogelfotografie’. Hij ziet een berichtje van Hanneke de Boer met de vraag welke aparte vogel is gefotografeerd door haar zoon in zijn tuin in Hoogwoud, Noord-Holland. De foto vertoont onmiskenbaar een mannetje roodkeelnachtegaal – dé droomsoort uit Siberië die elke vogelaar graag wil ontdekken in Nederland. Deze vogel is uiterst zeldzaam in Europa en nog nooit gezien in ons land.

Ik krijg het bericht zelf door via de Noord-Hollandse Whatapp –groep. Hoewel nog niet duidelijk is waar het precies is in Hoogwoud, gaan verschillende vogelaars al wel op pad om te zoeken. Ondertussen wordt koortsachtig contactgezocht met Hanneke om er achter te komen waar de vogel precies is gefotografeerd en of het mogelijk is om in de tuin te kijken. Ook ik besluit in de loop van de middag die kant op te gaan. Hoogwoud is vanaf mijn woonplaats Schoorl slechts 20 minuten rijden. Als ik aankom hebben zich al vele tientallen vogelaars verzameld in de buurt van de tuin waarin de vogel zich zou bevinden. Het juiste adres is inmiddels achterhaald. Maar goed, daar sta je dan. Tegen hoge schuttingen te kijken, terwijl van achter allerlei gordijnen mensen gluren naar de aangroeiende menigte met groene jassen en grote verrekijkers, telescopen en japen van telelenzen. Van de vogel zelf echter geen spoor …

Zelf moet ik om 16.00 uur weer richting Schoorl om mijn dochter op te halen, die huiswerk aan het maken is bij een schoolvriendin. Er wordt door de andere vogelaars wel verder gezocht. Dan, om 17:25 uur ziet mijn vogelvriend Ferry Ossendorp uit Amstelveen de vogel korte tijd in een boompje zitten, waarna hij even op de schutting van de eerder genoemde tuin gaat zitten en vervolgens uit zicht verdwijnt. Dit voor een handjevol overgelukkige andere vogelaars, de circa 50 anderen die iets verderop staan hebben het nakijken. “Ik heb hem gezien!!!” is de enige mededeling die ik van Ferry door krijg op mijn telefoon. Al versteend kijk ik denk ik wel vijf minuten wezenloos naar mijn telefoon. Vervolgens verschijnt de opbeurende mededeling: “Hij zit er dus nog!!” Wat er dan door je heen gaat, begrijpen alleen vogelaars…..

Inmiddels is Remco Hofland, die de roodkeelnachtegaal ook redelijk heeft gezien, in gesprek geraakt met de bewoner van de tuin. Hij is bereid tot een ‘bezoekregeling’ de volgende dag. ’s Avonds worden de details verder afgesproken: alle vogelaars mogen de volgende ochtend vanuit de woonkamer de vogel bekijken. Ongelooflijk. Voor € 5,- de man/vrouw, mag je naar binnen, om een glimp op te vangen van deze zeldzame schoonheid. Daarna gauw weer naar buiten voor de volgende groep.

De volgende ochtend komen bij het eerste licht de eerste foto’s al door op mijn telefoon. Vanaf 8.30 is de vogel teruggezien in de tuin. Ongelooflijk. Omdat ik eerst mijn dochter naar paardrijden moet brengen, en later die ochtend ook weer moet ophalen, heb ik eigenlijk maar weinig tijd. Hypernerveus besluit ik toch te gaan. Vol verwachting rijd ik naar Hoogwoud. Maar als ik er aankom om 9.00 uur, zakt de moed meteen in mijn schoenen. De rij voor de deur van het huis is enorm lang, dat ga ik niet redden in de korte tijd dat ik vanmorgen kan. Met de moed der wanhoop besluit ik toch maar achter aan te sluiten. Veel te langzaam schuift de rij vooruit richting de deur. Dan sijpelt de mededeling door dat de vogel is verjaagd door een kat. Ik twijfel wat te doen. Sta inmiddels vlak voor de deur. Ik volg mijn gevoel en besluit ik de rij te verlaten.

Roodkeelnachtegalen zoeken voedsel op de grond

Roodkeelnachtegalen zoeken voedsel op de grond

De roodkeelnachtegaal wordt steeds weer in een andere tuin in de directe omgeving gezien. Maar steeds ben ik net te laat. Al snel wordt duidelijk dat hij een vast rondje maakt door de tuinen van een huizenblok aan de overkant. Na diverse keren weer hopeloos achter de enorme menigte te moeten staan (er zijn honderden vogelaars op de vogel afgekomen) besluit ik, post te vatten bij een boompje waar hij al een keer eerder in is gaan zitten. Dan gebeurt het. Samen met een handjevol vogelaars sta ik ineens oog in oog met misschien wel de meest tot het verbeelding sprekende dwaalgast van Europa: het mannetje van de roodkeelnachtegaal. Een paar seconde lang zit hij boven in de struik, terwijl hij met zijn vuurrode keeltje onze kant uitkijkt. De ontlading is compleet. Ook ik heb hem gezien. En hoe. Nog een paar keer laat de vogel zich mooi bekijken, buiten de bewuste tuin, waar hij wel steeds weer naar terugkeert. In totaal zien circa 350 vogelaars die eerste dag de vogel vanuit het huis. Vele gaan zelfs 2 of 3 keer terug. De oploop met lange rijen vogelaars voor de deur trekt natuurlijk veel bekijks van buurtbewoners en later cameraploegen van de NOS en RTV Noord-Holland. Kinderen uit de buurt verdienden een extra zakcent met de verkoop van chocolademelk en koffie. En de komende week misschien nog wel veel meer, want hopelijk blijft de roodkeelnachtegaal nog wel even hangen in de buurt. En zo lang de vogelaars zich zo goed blijven gedragen als afgelopen weekend, blijven ze ook de komende week welkom bij de mensen in de bewuste straat in Hoogwoud. Echt geweldig, deze gastvrijheid. Namens alle vogelaars (en ikzelf!) alvast bedankt.

Kijk voor meer informatie over de vogel en de mogelijkheden van een bezoek op www.dutchbirding.nl

Recente Editie


Meer Blog