DOOR: PAUL BÖHRE
Vooral afgelopen week trokken ze weer massaal ons land binnen: roodborstjes. Alleen al bij ons in de straat telde ik er gisteren meer dan tien. En langs de kust zaten ze zelfs met tientallen in het helmgras: overal zag ik roodborstjes. Ook van Texel hoorde ik dezelfde geluiden: nooit eerder zagen ze er daar zoveel. En sinds dit weekend worden we iedere ochtend gewekt door hun prachtige riedeltje, dat soms wel iets wegheeft van een kabbelend beekje. Roodborstje zingen de hele winter door. Ze behoren niet voor niets tot een van de meest graag geziene (winter)gasten in onze tuinen. En het is echt superleuk om ze eens goed te bekijken, want ze zijn supermooi, soms fel naar elkaar en o zo slim.
Roodborsten houden vooral van rommelhoekjes. Onder struiken, stapels hakhout of stenen vinden ze namelijk hun favoriete voedsel: spinnen en insecten zoals langpootmuggen, oorwurmen, vliegen, rupsen en andere geleedpotigen. Ook lusten ze graag bessen en zaden. Roodborsten bezoeken in de wintermaanden regelmatig voedertafels. Zet hier af en toe een schaaltje met meelwormen neer, dan komen ze elke keer terug.
Mensen die geregeld in de (moes)tuin werken kennen dit tafereel waarschijnlijk wel. Zodra je een schop in de aarde zet, heb je in een mum van tijd gezelschap van een roodborstje. Ze wachten dan geduldig vlak voor je voeten af en houden ondertussen scherp in de gaten wat er allemaal met de schep mee omhoog komt. Pikken vervolgens menig regenwurmpje of insect mee.
In de winter zijn alle roodborsten elkaars vijand. Zingen zowel de mannetjes als vrouwtjes zelfs om hun voedselterritorium af te bakenen, iets wat heel bijzonder is in de vogelwereld. Iedere indringer wordt fel bevochten, zowel mannetjes als vrouwtjes. Het zijn felle rakkers, soms gaat het er bijzonder heftig aan toe en vliegen de veren in het rond! Een enkele keer zelfs tot de dood erop volgt!
Als beide vogels de winter overleven, vormen de roodborsten opnieuw een paar. Niet zelden zijn roodborstjes namelijk gepaard voor het leven.
De roodborsten die in Nederland de winter doorbrengen, komen voornamelijk uit Scandinavië en de landen ten oosten van ons. Zij zijn niet zo heftig territoriaal als ‘onze’ eigen roodborsten, die deels in de winter ook hier blijven, slapen soms zelfs gezamenlijk bij elkaar. Het grootste deel van onze broedvogels trekt in het najaar weg en overwintert in Zuid-Europa (voornamelijk Spanje en Portugal). Dikke kans dat de vogel in uw tuin dus uit Scandinavië komt. Zo gewoon, en toch heel bijzonder, dat roodborstje.
P.S. Heb je zelf een mooi, leuk of grappig verhaal over het roodborstje in uw tuin en wil je dat delen, stuur het dan op naar [email protected]. Wie weet zie je jouw bijdrage (eventueel met foto) dan terug in de rubriek Post in Roots.