5x wonderlijke dierenkapsels

Marloes Blom

26 May 2020 .

galapagosalbatros

Foto: iStock

Bijna alle zoogdieren hebben een fijne vacht. En wij? Wij zijn eigenlijk een stel naakte apen. En daarmee zeldzaam. Van de 5.000 zoogdieren op de wereld zijn er slechts elf haarloos – zoals de olifant en de naakte molrat. En wij dus. De grote vraag is waarom – daarover meer over in Roots mei/juni. De dieren zal het intussen een worst wezen hoe hun haar zit. Alhoewel… Sommigen willen heus dat de boel wat in model zit. Een scala aan wonderlijke dierenkapsels zie je in Roots mei/juni. We delen er hier vast 5.

1. Bruin, bruin, en nog eens bruin – en sóms een chique bontkraag

Het kuiken van de koningspinguïn oogt verrassend anders dan zijn zwart-witte ouders. Verrassend bruin, om precies te zijn. In de rui kan zo’n restje bruin dons maar zo de illusie wekken van een chique bontkraag. Lang kan hij daar niet mee pronken. De ruiperiode duurt bij de meeste pinguïnsoorten zo’n één tot drie weken.

koningspinguin

Foto: Unsplash

2. Warrig koppie

Een baby orang oetan heeft een wild kapsel. Bijna een kleine Einstein. Later zal zijn coupe wat minder ‘ontploft’ zijn. Al lijken volwassen orang oetans zich ook niet echt om hun haardracht te bekommeren.

Baby orang oetan

Foto: Pixabay

3. Geliefde vacht

Door de haren je bos niet meer zien. Het is maar de vraag hoe goed het zicht van deze alpaca is. De alpacavacht is zeer geliefd bij ambachtslieden en kunstenaars:  de vezels zijn heel zacht en nemen geen water op. Na het wol van de angora-geit zou alpacawol zelfs de sterkste dierenwol ter wereld zijn.

Alpaca

Foto: Pixabay

4. Uilskuiken

Niet voor niets is het woord uilskuiken gebruikelijk voor een domoor. Erg gewiekst zien deze twee er met dit verenkleed niet uit. Maar lekker warm hebben ze het vast wel.

uilskuikens

Foto: Unsplash

5. Stoere dreadlocks

Deze jonge galapagosalbatros is in de rui. Het is tijd voor een nieuw, volwassen verenkleed. In de tussentijd staat deze ‘dreadlock-look’ hem best stoer, toch?

galapagosalbatros

Foto: iStock

CREDITS: TEKST KIM VEENMAN | FOTO HEADER iSTOCK

Meer lezen

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren