Wat een vraag: kunnen koudbloedige dieren koorts krijgen?

Daniël Mulder

17 December 2021 .

koorts

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: kan een koudbloedig dier zoals een adder of kikker koorts krijgen?

koorts

Adder. Foto: iStock

Mensen zijn net als andere zoogdieren en vogels warmbloedig. Dat betekent dat de temperatuur van het lichaam ongeveer hetzelfde blijft, ongeacht of je in de woestijn loopt of op de Noordpool staat.

Er bestaan ook koudbloedige dieren. Bij koudbloedige dieren verandert de temperatuur van het lichaam mee met de omgeving. Als een vis bijvoorbeeld in koud water zwemt, koelt zijn lichaam af.

Zonnebaden

Reptielen en amfibieën zijn ook koudbloedig en kunnen dus niet zelf actief hun lichaamstemperatuur reguleren. Wel hebben ze invloed op hun lichaamstemperatuur door warme of juist koele plekken op te zoeken. Slangen warmen zich ‘s ochtends bijvoorbeeld op door in het zonnetje te liggen.

Koorts

Koorts is een mechanisme van het lichaam waarbij de lichaamstemperatuur verhoogd wordt, waardoor het immuunsysteem beter in staat is te vechten tegen virussen en bacteriën. “Ook reptielen en amfibieën maken hier gebruik van door warme plekken op te zoeken en zo koorts op te wekken”, vertelt Jelger Herder, die als projectmanager bij Stichting Ravon zich inzet voor vissen, amfibieën en reptielen. “Uit onderzoek is gebleken dat woestijnleguanen die koorts konden opwekken door warme plaatsen op te zoeken, sneller genazen van een bacterie-infectie dan dieren die dat niet deden.”

Nog 5 leuke natuurvragen

Nu verkrijgbaar: Roots van december en januari 2021

Het nieuwe en extra dikke december- en januari nummer van Roots is nu verkrijgbaar. Inclusief jaarkalender 2022. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

Foto bovenaan: G. de Vries


Meer Dieren