Hoelang doet een kruisspin over het maken van een web?

Daniël Mulder

10 september 2021 .

De eerste kruisspinnen duiken weer op in de tuin en in het park. Doodstil zitten ze in hun web te wachten op een prooi. Hoelang doet een kruisspin over het maken van zijn web? Roots zocht het uit.

kruisspin

Kruisspin in een wielweb. Foto: Bert van der Krieken

De kruisspin is de bekendste spin van Nederland. Tijdens de Nationale Spinnentelling eindigt deze spin niet voor niets vaak in de top 3. Die bekendheid dankt de spin onder meer aan het witte kruis op de rug, wat hem zeer herkenbaar maakt. Kruisspinnen behoren tot de familie van de wielwebspinnen. Wereldwijd telt die groep ongeveer drieduizend soorten, waarvan er zo’n vijftig in Midden-Europa leven.

In de meeste tuinen is de kruisspin een vaste bewoner. Zeker als de zomer rond eind augustus op zijn einde loopt, wordt de kruisspin vaak gespot omdat de vrouwtjes dan hun volle omvang hebben bereikt. De mannen worden niet groter dan 10 mm, maar de dames kunnen wel 18 mm groot worden.

kruisspin

Foto: iStock

Snelle webdesigner

Het wielweb waarin ze rustig zitten is ook niet te missen: een rond en fraai bouwwerkje van ijzersterk zijde. De spiraaldraden van het web zijn kleverig, de spaakdraden niet. Het web weeft het diertje geregeld opnieuw, hij doet daar ongeveer 20 minuten over. Het oude web wordt weer opgegeten.

Ieder web begint met een eerste draad. De kruisspin laat zich meestal vanaf een vast punt meewaaien tot hij ergens houvast vindt. Is de brugdraad gereed dan laat hij zich vanuit het midden zakken naar een volgend vast punt. Nu is er een Y-vormige basis. Dan worden de overige randdraden gesponnen. Daarna komen de spaken en vervolgens weeft de kruisspin vanuit het centrum in steeds grotere worden cirkels het web. Dan is het web klaar om de eerste insecten te vangen. Gemiddeld vangen ze zo’n 23,3 prooien per dag.

3 weetjes over de kruisspin

  1. Kruisspinnen kunnen circa twee jaar oud worden.
  2. Kruisspinnen zijn geen insecten. Spinnen hebben namelijk acht poten, insecten zes.
  3. Let eens op de pootjes, die zijn gestreept, net zoals het lijf van een zebra.

Nu verkrijgbaar: Roots van september 2021

In het nieuwe septembernummer van Roots vind je meer leuke natuurvragen. Het nummer ligt nu in de winkel. Bestel deze snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

Meer lezen over spinnen…

  • Brrrr, leggen spinnen echt eitjes onder je huid? Roots zocht uit of dit een broodjeaapverhaal is…
  • Ai, er zit een spin in je slaapkamer, die moet weg (vinden sommigen). Overleeft een spin een val uit je slaapkamerraam?
  • Natuurblog: ‘De kruisspin is een religieus dier, want waarom draagt hij anders een wit kruis op zijn rug?’
  • Zo fotografeer je spinnen: bijvoorbeeld met de catch-in focus techniek‘…
  • Wil je meer lezen over spinnen, de Basisgids Spinnen is een mooi beginnersboek.

Foto header: Ronald Hofmeester


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren