Heeft een ringslang giftanden?

Daniël Mulder

21 August 2023 .

ringslang

Een mooie vraag voor een natuurquiz of een scheurkalender. Heeft de ringslang ook giftanden? Is dat waar of niet waar? Bioloog en natuurboekenschrijver Geert-Jan Roebers, die ook de Roots Scheurkalender heeft gemaakt, geeft antwoord.

Dat de adder giftanden heeft is algemeen bekend. De ringslang daarentegen staat te boek als niet-giftig. Nou is deze slang inderdaad totaal ongevaarlijk voor mensen, maar giftanden heeft hij wel. Ze zitten alleen niet voor in zijn mond, zoals bij de adder, maar achter in zijn keel. Een half ingeslikte kikker kan de slang ermee lamleggen en alvast een beetje voorverteren.

Foto: Getty Images

Ringslang in het kort

Naam: Ringslang.
Latijnse naam: Natrix natrix.
Lengte: man 90 cm, vrouw tot 1.30 m.
Leeftijd: kán 25 jaar oud worden, maar haalt deze leeftijd bijna nooit. Natuurlijke vijanden zijn reigers, ooievaars, egels en marters.
Komt voor: algemeen, maar vooral in Midden- en Noordoost-Nederland.
Status: staat op de rode lijst vermeld als kwetsbaar.
Bijzonderheden: heeft ronde pupillen, achter de kop een gele ring/stippen met daarachter twee zwarte stippen. Is de grootste slang van Nederland.
Meer info: kijk op de site van Ravon.

Meer leuke weetjes over slangen

  • Hoe kan het eigenlijk dat slangen, die via zonnewarmte hun lichaamstemperatuur op peil houden, de soms barre Nederlandse winters overleven? Zo dus.
  • Oppassen voor de adder, dat is het advies wanneer je door een heidegebied wandelt. Roots vraagt zich af of schapen die op de heide grazen, weleens door adders worden gebeten. Roots-expert Jelger Herder zocht het uit.
  • Ken je dit informatieve boek over de gladde slang al?

Foto bovenaan: Wim van Nee


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren