Wat een vraag: waarom hangen vleermuizen ondersteboven?

Daniël Mulder

10 May 2021 .

vleermuis ondersteboven

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: waarom hangen vleermuizen ondersteboven? Zoogdierkenner Jasja Dekker legt het uit.

“Ondersteboven hangen heeft een aantal voordelen voor vleermuizen”, legt zoogdierkenner en vleermuisexpert Jasja Dekker uit. “Zij kunnen niet, zoals vogels, rennend opstijgen. Door aan de voeten te hangen, de vleugels te spreiden en zich te laten vallen, krijgen ze wel genoeg lift om te vliegen. En op zijn kop aan het plafond hangend houden ze met zicht en hun echolocatie een goed beeld van wat er onder ze gebeurd.”

vleermuis ondersteboven

Foto: iStock

Daarnaast is er minder competitie om verblijfplaatsen, simpelweg omdat geen enkele andere diergroep aan het plafond kan verblijven. Dekker: “Zo zie je soms in boomholtes vogels op de bodem nestelen terwijl de vleermuizen bovenin hangen! Vleermuizen zijn in hun bouw helemaal aangepast aan ondersteboven hangen. Ze houden bijvoorbeeld hun voeten gesloten met pezen in plaats van met spieren, zodat het hangen nauwelijks energie kost.”

Meer interessante artikelen over vleermuizen

  • Roots ontrafelt regelmatig een broodjeaapverhaal. Deze keer: bestaan er vleermuizen die bloed drinken?
  • Kan een vleermuis verstrikt raken in je haar?
  • Dit zijn 5 hotspots om vleermuizen te spotten.
  • Volgens onderzoekers kunnen vleermuizen de ‘toekomst voorspellen’. Althans, als het om eten gaat. In het casino zullen de zoogdieren weinig succes hebben.

Meer  leuke natuurvragen lezen?

In de nieuwe Roots van mei vind je in de rubriek ‘Wat een vraag!’ meer leuke natuurvragen. Nieuwsgierig? Bestel dan het meinummer eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt geen verzendkosten.”

Foto bovenaan: Wikipedia / David V Raju

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren