De Roots-redactie tipt: inspirerende natuurboeken

Daniël Mulder

15 January 2021 .

natuurboeken

Christmas tree background

De redacteuren van Roots tippen hun favoriete natuurboek. Want het lezen van een goed boek kan je immers door de koude en natte dagen helpen. Laat je inspireren door deze 3 boekentips! Een overzicht met alle 8 natuurboeken vind je in ons extra dikke winternummer.

Met andere ogen

Door corona en een hond maak ik weer lange wandelingen door de bossen, en waar ik normaal gesproken geniet van het landschap, voelde ik ineens weer de behoefte om de diepte in te gaan. Dus werd ik als bomenliefhebber verrast door het onlangs uitkomen van Een wereld vol bomen, ontdek 75 soorten, van wortel tot blad. Het bleek een uit het Frans vertaald boek van Victor Coutard, met eigentijdse illustraties van Yannis Varoutsikos.

Over het belang van bomen zijn de afgelopen tijd regelmatig publicaties verschijnen en daar is dit boek geen uitzondering op. Maar het is ook een toegankelijke uitnodiging om de esdoorn achter in je tuin, het verschil tussen paardenkastanje en tamme kastanje of de diverse soorten sparren te ontdekken. Natuurlijk kende ik de doorgaans bekende bomen wel, maar er zijn er nog zoveel die ik niet ken. En vaak slaat de twijfel nog toe; is dat nu een es of zwarte els? (de zwarte knoppen op de es zorgen voor de verwarring).

En dus dook ik in het boek. De detailtekeningen van blad, tak, schors, knoppen en vruchten maken het makkelijk om de boom op naam te brengen en de aanvullende weetjes zijn leuk om tot je te nemen. Achterin staan nog de laatste wetenschappelijke ontdekkingen en er is zelfs een Universele verklaring van de rechten van de boom en het bos opgenomen. Hier en daar is het taalgebruik door de vertaling wat gezwollen (‘de bomen van het bos zijn begiftigd met het vermogen om te communiceren…’), maar ach, daar moet je doorheen lezen.

Ikzelf ging ermee op pad en bekeek de bomenwereld met andere ogen, namelijk die van de ontdekker. En zoals altijd zorgt kennis voor nog meer begrip en waardering. Nooit zal ik meer argeloos door een bos lopen. Met dank aan die wonderbaarlijke, langlevende organismen.
(Fanny Glazenburg, hoofdredacteur)

Een wereld vol bomen, ontdek 75 soorten, van wortel tot blad, Victor Coutard, Uitgeverij Terra, € 23,50.

Natuurfotografiekalender

Een veel te zware rugzak, wit parapluutje, rijstzak en statief. Het is mijn standaarduitrusting voor als ik doelloos op pad ga. Bewapend met camera en macrolens dwaal ik graag rond in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Op zoek naar niets bijzonders – ik kom er namelijk altijd wel iets tegen om me over te verwonderen: een harige rups die op zijn manier hard rennend beschutting zoekt, een grote dauwdruppel in zijn lange lokken meezeulend. Of een duinviooltje van amper vier centimeter hoog, eenzaam in een voor hem grote zandvlakte.

Maar soms wil ik gericht op pad en als ik dan niet goed weet wat er op dat moment bloeit of rondfladdert, biedt het Praktijkboek natuurfotografie jaarrond uitkomst. Van maand tot maand staat erin beschreven wat er te fotograferen valt, waar je het kunt vinden en hoe te fotograferen. Van onder meer de bosanemoontjes in maart, weidebeekjuffers in mei en heideblauwtjes in de zomer tot zeekraal in oktober, hazenpootjes in de herfst en springstaartjes in december – om maar wat te noemen.

Niet alleen planten- en diersoorten worden per maand ingedeeld, ook diverse graag gefotografeerde fenomenen, waaronder mist, spreeuwenzwermen en onweer. Het boek, waarin ook vele natuurgebieden onder de aandacht worden gebracht, is een perfect startpunt van je fotografie-uitje, staat bomvol prachtige foto’s en biedt 235 pagina’s aan puur fotografiegeluk.
(Lia van Looij, eindredacteur)

Praktijkboek natuurfotografie jaarrond, Uitgeverij Pixfactory, € 35,90.

 

Roots 2020-12Het overzicht met alle 8 natuurboeken vind je in het winternummer van Roots. Bij deze extra dikke editie ontvang je ook de Roots Jaarkalender 2021 t.w.v. € 4,99. Bestel snel online: je betaalt bij bestelling van dit pakket géén verzendkosten!

 

Gewoon gaan wandelen

Stel je voor: je bent 50 en je raakt alles kwijt, zelfs je huis waar je samen met je man de afgelopen 20 jaar lief en leed hebt gedeeld, je kinderen zag opgroeien, je brood verdiende. Het overkwam de Britse Raynor Winn en haar man Moth. Door een boek uit haar verleden – Five Hundred Mile Walkies, waarin een man met zijn hond het South West Coast Path loopt – nemen ze het besluit om ‘gewoon te gaan wandelen’.

Het Zoutpad is geen fictie en dat maakt het zo bijzonder. Want zelfs nadat ze nog meer slecht nieuws kregen – Moth blijkt een slopende ziekte te hebben waardoor zijn spiervermogen afneemt – pakt dit echtpaar zijn rugzakken in, met veel te dunne (want goedkope) slaapzakken en een tentje en gaat lopen. De kliffen van Devon en Cornwall worden voor maanden hun huis. Ondanks alle ontberingen ontdekken ze dat de natuur heilzaam is, vooral voor Moth, die zijn krachten terugkrijgt. Ze blijven daarom maar lopen, 1.014 kilometer lang, totdat de winter nadert en ze onderdak aangeboden krijgen.

Het is een verhaal over veerkracht, over liefde, over dakloos zijn en vooral ook over overleven in de natuur en over één zijn met de natuur. Na het lezen van Het Zoutpad ben je vooral heel benieuwd hoe het verder gaat met Raynor en Moth. Gelukkig is er dan De wilde stilte, het vervolg. En bedenk dat als alles je wordt afgenomen je altijd nog kunt gaan lopen.
(Caroline Vogel, adjunct-hoofdredacteur)

Het Zoutpad & De Wilde Stilte, Raynor Winn, Uitgeverij Balans, € 10 & € 22,99.

 

Nog meer natuurboeken

Maandelijks publiceert Roots recensies van natuurboeken. Je vindt ze per maand op onze site. Check hier de besproken natuurboeken van december en januari.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurboeken