Beginnende vogelaar? Check dan deze handige vogelgids

Daniël Mulder

10 April 2021 .

In het weiland zit een witte vogel. Leuk, maar welke is het? Voor een beginnende vogelaar is het lang niet eenvoudig om vogels op naam te brengen. Deze nieuwe gids van Nico de Haan helpt onervaren vogelaars door vogels op kleur, gedrag, vorm en leefgebied in te delen. Roots-redacteur en vogelkenner Paul Böhre recenseert de gids.

Nico de Haan is een begrip in vogelend Nederland. Al tientallen jaren is hij dé ambassadeur voor en van de Vogelbescherming. De Haan was een van de eersten die kwam met vogelnieuws op internet. Elke week werden vogelliefhebbers getrakteerd op zijn grote kennis en de vele leuke waarnemingen die hij deed rondom het huis en verder.
Ook hebben veel ‘beginners’ via zijn online cursussen vogels kijken kennisgemaakt met de grote diversiteit aan vogels. Met als hoofdvraag: waar te beginnen om ze op naam te brengen. Les 1: haal je handen uit het haar. Want dat valt nog helemaal niet mee!

Vogelgids voor beginners

Al doende kwam De Haan erachter dat de vogelgidsen die er al zijn – zelfs de goede zoals de ANWB Vogelgids van Europa van Svensson – voor beginners te lastig zijn. Vandaar dat hij een eigen vogelgids heeft gemaakt die op een geheel nieuwe manier is ingedeeld. Namelijk op kleur, gedrag, vorm en leefgebied.

Logischerwijs begint de gids met een schifting op kleur, want dan heb je de eerste schifting aan opvallend gekleurde vogels al binnen. Neem wit. Het is verbazingwekkend hoeveel geheel witte vogels er zijn. Die heb je dan toch al binnen. Daarna volgen de zwarte, later de ietwat ingewikkeldere bruine vogels.

Handig zijn de tips die De Haan geeft bij gedrag. Zoals bij de oeverloper (met pijltjes naar de tekening): witte komma voor de vleugelboek, roept vaak ‘ie-die-die-die’, dansend achterlijf. Allemaal weetjes waar je echt wat aan hebt in het veld. Met fantastisch mooie illustraties van Elwin van der Kolk. Voor de beginnend vogelaar is dit boek een eyeopener.

De gewiekste vogelgids, Nico de Haan, Kosmos Uitgevers, € 22,50.

Meer tips om vogels te herkennen?

Illustraties: Elwin van der Kolk

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurboeken