De vos is zo buigzaam als bamboe

Daniël Mulder

27 oktober 2020 .

De avonden worden weer langer en kouder, een prima gelegenheid om een fijn natuurboek te lezen. Roots tipt: De verborgen wereld van vos. En we geven ook nog eens 5 exemplaren weg van dit boek.

De vos zoals wij die kennen, dook waarschijnlijk 3,4 miljoen geleden al op in het huidige Hongarije, lang voordat de eerste mensen in Europa verschenen. Vulpes vulpes leefde dus al duizenden eeuwen in Europa toen ze elkaar voor het eerst zagen.

vos

Foto: Lia van Looij

Met die kennis kijkt ecoloog en vossenonderzoeker Adele Brand dan ook naar de vos. ‘In dit boek wil ik onderzoeken hoe de rode vos, een wild dier dat in het oerbos is geëvolueerd, zich heeft weten aan te passen aan de moderne wereld.’

Biograaf der vossen

Ze slaagt met verve. Brand mixt biologische info (vossen zijn lichter dan een huiskat), wetenschappelijk onderzoek (leeuwenpoep weert vossen niet uit tuinen) en persoonlijke ervaringen op een prettige manier. Ook legt ze uit dat het aanpassingsvermogen van vossen ongekend is, ze zijn buigzaam als bamboe. Het verklaart deels waarom vossen ook prima in de stad kunnen leven. Brand is beslist geslaagd als biograaf van de vos, maar met dit boek is ze ook een mediator die de verstandhouding tussen mens en vos bevordert.

De verborgen wereld van de vos, Adele Brand, uitgeverij HarperCollins, € 21,99.

Winnen!

Roots geeft 5 exemplaren weg van dit boek. Kans maken? Mail dan je naam en adresgegevens o.v.v. ‘Vos’ naar [email protected]. Meedoen kan t/m zondag 29 november 2020.

Meer over vossen

  • Vossen verraden soms hun aanwezigheid door een sterke geur. Maar waarom eigenlijk?
  • Lange tijd werd aangenomen dat vossen, marters en andere roofdieren meehelpen bij de verspreiding van teken. Het tegendeel is echter waar
  • De paartijd van vossen valt in december tot februari. Je maakt dan iets meer kans om ze te zien of zelfs te horen. Bij het vallen van de avond keffen ze kort en schril. In de winter hoor je een lange, klagende, pauwachtige roep van het vrouwtje.

Foto header: Ellen Buis


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurboeken