De 10 mooiste foto’s van tuinvogels

René Alblas

28 februari 2024 .

Aanwezig in iedere tuin en dus ideaal om te fotograferen: tuinvogels. We selecteerden de 10 mooiste foto’s van tuinvogels zodat je tuinvogels kunt herkennen. De foto’s zijn gemaakt door lezers van Roots. Geniet je mee?

tuinvogels

Tom Kruissink – Badderende gaai

Het natte verenkleed met de flinke kuif is één van de sterke punten van deze foto. De rondspattende druppels en de frisse achtergrond maken de foto extra aantrekkelijk. Verder maken de blik en de grappige houding van de vogel (borst vooruit, handen op de rug) het tot een top humoristische plaat.

Lees hier het verhaal achter deze bijzondere foto.

Wist je dat tuinvogels zoals gaaien zeer vernuftige verzamelaars zijn. Zo verzamelen gaaien hun winterkost. En is het nou gaai of Vlaamse gaai?

tuinvogels herkennen

Annie Keizer – Roodborst in oude boom

Net als bij de spechtenfoto van René de Vries zorgen de sobere achtergrondtinten ervoor dat het oranje van de roodborst extra goed tot zijn recht komt. De diagonale sneeuw werkt sfeerverhogend.

Ook zo gek op roodborstjes? We verzamelden de 10 mooiste foto’s van roodborstjes.

tuinvogels nederland

Bert van Elten – Tjiftjaf

In al zijn eenvoud een geniale foto. De scherpte ligt precies op de juiste plek, de takjes vormen een mooie omlijsting en de groene knoppen zorgen ervoor dat de foto niet te somber oogt.

Zo onderscheidt de tjiftjaf zich van de fitis.

tjiftjaf

Beverley Brouwer – Wintervink

In de kleurenleer zijn oranje en blauw tegengestelde kleuren (de zogenaamde complementaire kleuren). Als je deze kleuren combineert in een foto werkt het altijd goed. Dat bewijst deze vinkenfoto ook weer. De rijp is een mooi extraatje voor tuinvogels.

Zo fotografeer je vinken.

de wintervink

Eric Van Hul – Putter in de sneeuw

Fraaie, klassieke compositie: de kop van de putter bevindt zich op éénderde van de breedte en tweederde van de hoogte. De diagonale sneeuwvlokken zorgen voor dynamiek.

Luister naar de Roots podcast over de putter.

tuinvogels de putter

Hans van Wijck – Badderend sijsje

De rondvliegende druppels en de vage sijs op de achtergrond zijn de grote troeven van deze foto. Als de reflectie niet was aangesneden, zou de foto misschien nog beter zijn geworden.

tuinvogels badderend sijsje

Jurrien Uiterwijk – Huismus op rudbeckia

De mus vormt samen met de stengels een soort van driehoek, dat zorgt voor een ijzersterke compositie. De houding van de mus is bijzonder en heel goed vastgelegd. Tot slot is het kleurenpallet bijzonder: bruin en grijs met wat roze accenten en een lichte roze waas in de achtergrond.

Luister naar de podcast van Roots over mussen.

tuinvogels huismus

Lars Korpel – Jonge grote bonte specht

Mooie close-up met perfecte lichtval (ook in het oog). Luister je mee? Roots maakte een mooie podcast over de grote bonte specht.

tuinvogels jonge grote bonte specht

Marvin Timmerman – Mus in the spotlight

Prachtig gestyleerd en eigenzinnig portret van tuinvogels. Het lijkt bijna een studio-opname. Een extra troef is de grote hoeveelheid details die je in het verenkleed kunt zien.

tuinvogels mussen

René de Vries – Grote bonte specht

De bijzondere vorm van de boom zorgt voor een mooi evenwicht. Door het sobere kleurenpallet komen de rode accenten extra goed uit.

Telling van tuinvogels

Ieder jaar worden in januari tuinvogels geteld tijdens de nationale Tuinvogeltelling. Deze telling vindt zowel in Nederland als in België plaats. Lees hier de uitslag van de Nederlandse telling in januari 2024.

Elke maand

Al deze foto’s van tuinvogels zijn gemaakt door lezers van Roots en ingestuurd voor de Roots wedstrijd Foto van de Maand. Wil je deze maand meedoen? Het thema voor maart is Lente macro’s. Inzenden kan tot en met 3 maart Meedoen kan hier.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie