Zo win je de Roots Natuurfotowedstrijd: tips van jurylid Mart Smit

René Alblas

28 February 2020 .

De Roots Natuurfotowedstrijd 2020 komt lekker op stoom. Je kunt je beelden nog inzenden tot en met woensdag 18 maart. Voor iedereen die twijfelt of niet zo goed weet wat hij of zij moet inzenden geeft jurylid (en professioneel fotograaf)  Mart Smit 3 handige tips.

“Het hele internet staat natuurlijk vol met tips en trucs om perfecte beelden te maken. Uit mijn ervaring binnen de natuurfotografie, maar ook als jurylid binnen deze en andere fotowedstrijden deel ik hier drie ‘wellicht’ alternatieve tips die misschien net even wat verder gaan:

1. Kijken!

Dat klinkt lekker simpel, maar geloof me. Het is lastiger dan de meeste mensen denken. Doordat er zoveel foto’s gemaakt en gezien worden, is de kans groot dat je al een beeld in je hoofd hebt voordat je ergens begint met fotograferen. Het hebben van een beeld in je hoofd kan zorgen dat je andere perspectieven of onderwerpen over het hoofd ziet. Probeer het eens los te laten en vertrouw op je ogen. Overal schuilen mooie foto’s. Met het namaken van een foto is overigens niets mis, maar voor een winnende foto moet de foto toch wel een beetje uniek zijn.

2. Afwijkend

Mocht je denken dat je alleen nog maar kunt winnen met papegaaiduikers, landschappen van de Lofoten en bokeh bubbels… dan heb ik goed nieuws! Ieder jaar zien we tal van deze mooie onderwerpen voorbij komen binnen de wedstrijd. En ook al zijn de onderwerpen zeer de moeite waard, het wordt steeds lastiger om met een dergelijk beeld op te vallen tussen de rest en wat al gemaakt is. Het kan dus lonend zijn om eens af te wijken van de zogenaamd ‘plat’ gefotografeerde onderwerpen. Je kunt ook eens naar andere categorieën kijken. De vogel en landschap categorie zijn altijd sterk vertegenwoordigd, maar er wordt doorgaans een stuk minder ingestuurd in de categorieën insecten en planten. Een stukje kansberekening.

3. Passie

De term ‘lucky shot’ is alom bekend, maar ik geloof daar niet zo in. Mooie foto’s komen niet vanzelf. Bij mij draait het voornamelijk om intrinsieke motivatie. Het begint bij een passie voor een onderwerp zoals het landschap, het weer of een bepaalde diersoort. Door de extra motivatie besteed je net wat meer tijd aan voorbereiding en ga je tot het uiterste om alles eruit te halen. Onder andere door de vergaarde kennis kun je goed inschatten om op het juiste moment op de juiste plaats te staan, maar ook kun je sneller herkennen of iets uniek of interessant is/wordt. Dan beschouw ik dat niet meer als geluk. Je hebt er gewoon meer oog voor gekregen!

Tips van de redactie

Tot slot nog even dit: lees vooral de spelregels even door, voordat je instuurt. Er komen af en toe foto’s binnen met namen, logo’s etcetera, dit gebeurt ondanks de regel dat er geen teksten in de foto’s mogen staan. Foto’s met teksten/logo’s moeten we helaas diskwalificeren.

En wacht niet tot de laatste dag. Op de laatste inzenddag wordt altijd nog veel ingezonden. Hierdoor kan de site overbelast raken en kun je misschien net even niet meer uploaden. En 18 maart om 23.59 uur sluit de inzendtermijn echt!

Meedoen met de Roots Natuurfotowedstrijd 2020? Dat kan hier!

Meer lezen over de wedstrijd.

 

Foto bovenaan: Vera van der Waal

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotowedstrijd 2020