Hop in fraai ochtendlicht

René Alblas

31 maart 2024 .

De hop, wat een prachtige vogel is dat toch! Isabelle Onselaere wist deze vogel op een sfeervolle manier te fotograferen. Een bijzondere foto, die het predikaat Roots Foto van de Week verdient!

De hop heeft een rozig bruin verenkleed met zwart-wit gebandeerde vleugels. Op zijn kop staat een kenmerkende grote kuif, die opgericht kan worden. Hij kan hier allerlei emoties mee uitdrukken. De hop fladdert nogal, zijn vlucht heeft iets van een vlinder. Zijn eten vindt hij op de grond. Zijn snavel is zwart en iets omlaag gebogen. De spanwijdte is 44 tot 48 centimeter.

Noordelijke hoppen overwinteren in tropisch Afrika. De hoppen die in Zuid-Europa leven zijn meestal standvogel. In Nederland is de deze vogel zeldzaam. In de periodes maart-mei en augustus-oktober kun je hem soms als trekker tegenkomen.

Heel af en toe broedt de hop in Nederland. Zoals in 2020 in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Leuk weetje: de hop schildert zijn eieren.

Bekijk ook deze video van een hop die haar jongen voert.

de hop in ochtendlicht

Doe je ook mee met de Roots Foto van de Maand wedstrijd? Iedere zondag kiezen wij uit de inzendingen voor de Foto van de Maand wedstrijd een opvallende foto en dat is de Foto van de Week. Deze foto is ingezonden voor de aprilwedstrijd.

Je kunt nu inzenden voor de Foto van de Maand aprilwedstrijd. Het thema daarvan is Less is more. Inzenden voor deze wedstrijd kan tot en met 9 april. Op 11 april start de mei wedstrijd. Het thema voor die wedstrijd is Jonge dieren.

Enthousiast van deze Foto van de Week van een hop? Kijk hier naar alle eerdere Foto’s van de Week

Meedoen kan hier.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week