Binnenkort: de Eindejaars Plantenjacht

René Alblas

10 December 2018 .

Wat bloeit er in de winter, ontdek het tijdens de Eindejaars Plantenjacht.

In de laatste week van het jaar en de eerste week van het nieuwe jaar organiseert Floron voor de vijfde keer de Eindejaars Plantenjacht. In deze anderhalve week gaan plantenliefhebbers in heel Nederland op zoek naar wilde en verwilderde bloeiende planten. Je noteert gedurende een uur alle bloeiende planten die je tegenkomt. Het gaat bij deze jacht niet om aantallen, alleen om de soorten.

Deze plantenjacht levert ieder jaar weer een schat aan informatie op. Er is nog maar weinig bekend van winterbloeiers, omdat er in de winter niet veel naar planten wordt gekeken. Floron wil daar met deze plantenjacht verandering in brengen.

Laatbloeiers, vroegbloeiers

De ervaring leert dat er zo midden in de winter nog aardig wat soorten in bloei staan. Bij uitblijvende vorst kunnen dat nog laatbloeiers zijn die hun bloeiseizoen wat oprekken, het kunnen ook planten zijn die het hele jaar bloeien en soms laten de allervroegste voorjaarsbloeiers al een bloemetje zien rond de jaarwisseling. De resultaten geef je door op de site van Floron. Op deze site vind je ook een overzichtskaart met de meest voorkomende winterbloeiers en de uitslagen van eerdere Plantenjachten.

De eindejaars plantenjacht duurt dit jaar van 25 december tot en met 3 januari.

Vorig jaar

Tijdens de plantenjacht van 2017/2018 werd het madeliefje het meest waargenomen, op plek twee tot en met vijf stonden respectievelijk straatgras, vogelmuur, klein kruiskruid en de paardebloem. Gemiddeld werden er vorig jaar 14,9 verschillende bloeiende planten per uur geteld. Het meeste in de zuidelijke provincies.

Info, waarnemingen doorgeven en zoekkaart downloaden: floron.nl/plantenjacht

De winnaar van 2018, het madeliefje, foto: Anne Marie Maas

Eindejaars plantenjacht

De nummer vijf van vorig jaar, de paardebloem, foto: Nicolette Hendriks

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws