Cursus diersporen & spoorzoeken: doe mee met de Roots Academy

Adinda van Kuijk

17 July 2022 .

Ben je graag midden in de natuur en wil je weten wat er in jouw omgeving gebeurt? Met kennis van diersporen weet je niet alleen welke dieren er voorkomen, maar ook wat ze daar deden. Word spoorzoeker met behulp van de inspirerende digitale cursus Diersporen & spoorzoeken, samengesteld door professioneel sporenzoeker Jeroen Kloppenburg van Weylin Tracking.

Cursusleider Jeroen Kloppenburg

Tijdens de cursus wordt je digitaal begeleid door Jeroen Kloppenburg (1971). Jeroen is sinds zijn jeugd geïnteresseerd in de natuur. Zo bouwde hij schuilhutten om de eerste terugkerende buizerds te kunnen zien broeden. Hij is eigenaar van Weylin Tracking, een bedrijf gespecialiseerd in het lesgeven over diersporen aan natuurliefhebbers, natuurgidsen en groene professionals zoals ecologen en boswachters. Daarnaast heeft hij zich ingezet voor de dassen rond zijn geboortestad Deventer, was hij natuurgids bij het IVN en heeft hij zijn sporenkennis ingezet bij de inventarisatie van otters, wolven en andere zoogdieren. Zijn enthousiasme en passie zorgen voor een inspirerende cursus die elke wandeling in de natuur een extra verdieping zal geven.

Programma Diersporen & Spoorzoeken

Het verborgen leven van dieren zal met deze online cursus snel zichtbaar worden. Je volgt de cursus digitaal, in je eigen omgeving en je bepaalt zelf het tempo waarin je de cursus volgt. Je kunt altijd terugkeren naar een gevolgde les om iets op te zoeken, want je krijgt levenslang toegang tot de online leeromgeving. Van tijd tot tijd voegen we nieuwe inhoud toe.

Een onderdeel van de cursus is het uitvoeren van opdrachten, want spoorzoeker wordt je pas buiten op de knieën. Hiervoor zijn leerzame en afwisselende opdrachten ontwikkeld. De opdrachten stuur je digitaal in, waarbij je feedback krijgt van het cursusteam. Zo houden we je voortgang in de gaten en kunnen we bijsturing geven waar nodig.

Braakballen van vogels zijn onderdeel van de cursus. Foto: Jeroen Kloppenburg

 

Een nest maar dan van een zoogdier. Het prachtige geweven bolletje van een dwergmuis. Foto: Jeroen Kloppenburg

De modules

Het begin

Wat neem je mee als je op pad gaat? Hoe haal je het meeste uit de cursus? Waar kun je het beste gaan spoorzoeken? Als je begint aan een nieuwe reis zijn er altijd veel vragen. In de eerste module beantwoorden we al jouw vragen zodat je snel aan de slag kunt!

Bewustzijn en waarnemen

Er is een groot verschil tussen kijken en daadwerkelijk iets zien. Hoe schakel je om tot het ritme van je omgeving? Wat is de invloed van jouw aanwezigheid op je omgeving? Met de vaardigheden uit deze module ga je meer zien en worden bijzondere ontmoetingen mogelijk.

Prenten

Prenten is spoorzoekertaal voor pootafdrukken. We willen graag dat je echt begrijpt waarom sporen eruitzien zoals je ze vindt. Dus beginnen we met de evolutie van verschillende voetconfiguraties. Waarom zijn er zoogdieren ontwikkeld tot hoefdieren? En waarom heeft de haas een veel grotere achter- dan voorpoot?

Hierna behandelen we alle groepen zoogdieren, vogels en ongewervelden. Uit elke groep behandelen we dieren die veel in de Lage Landen voorkomen.

Gangen

Nadat je prenten hebt leren herkennen, volgt de volgende stap: de volgende prent vinden van hetzelfde spoor. De manier waarop een dier voortbeweegt, heet de gang. Zo is er de stap, draf en galop. Elk dier heeft zijn eigen standaardgang, de manier waarop het zich het liefst verplaatst. Maar dieren kunnen daarvan afwijken, bijvoorbeeld als ze een prooi besluipen, of juist wanneer ze vluchten. Het kunnen lezen van de gang kan dus zowel helpen bij de determinatie van het dier alswel het interpreteren van een verhaal.

Uitwerpselen

Niet het smakelijkste onderdeel, maar uitwerpselen van dieren bieden veel meer informatie dan loopsporen. Naast dat uitwerpselen ‘vertellen’ door welk dier ze achtergelaten zijn, kun je ook achterhalen wat er gegeten is. En de vindlocatie geeft je weer informatie over de territoria van het betreffende dier.

Woonsporen

Sommige dieren maken holen in de grond. De locatie, vorm en grootte vertellen ons iets over de maker en de leefwijze. Andere dieren gebruiken materialen en bouwen daar een woning van; denk aan vogelnesten. Maar ook bevers gebruiken takken om het dak boven hun hol te versterken. In deze module gaan we uitgebreid in op holen, nesten, legers en andere verblijfplaatsen van dieren.

Vraatsporen

Er zijn onnoemlijk veel verschillende typen vraatsporen. Omdat er veel meer herbivoren zijn dan carnivoren leer je die sporen al vrij snel te vinden en te herkennen. De vraatsporen van carnivoren zijn zeldzamer, maar vallen vaak nogal op, het is een echte crime-scene. Maar is die plukplek met uitgetrokken veren nou van een zoogdier of een vogel? En kun je vervolgens het verschil zien tussen een plukplek van een havik of een sperwer?

Overige sporen

In de laatste module behandelen we onder meer veren, braakballen, haren, markeringen van territoria en de rijke wereld van de sporen van insecten. De opzet van de cursus is zó gemaakt dat als je straks in het veld onbekende sporen tegenkomt, je snel weet in welke hoek je het zoeken moet. En dat je de juiste informatie in het veld kunt verzamelen om tot een determinatie te komen.

Met gratis veldgids voor abonnees!

Verhalen komen tot leven. Zoals hier waar een vrouwtje wilde eend haar verenkleed verzorgd heeft. Foto: Jeroen Kloppenburg

Praktische informatie

Prijs: € 195.

Opzet: de cursus is digitaal. Je doet de cursus in je eigen omgeving en tempo. De cursus bestaat uit filmpjes, opdrachten en achtergrondinformatie. En elke module bestaat uit meerdere onderdelen.

Abonnees ontvangen gratis de Veldgids Loopsporen t.w.v. € 14,50.

Meer informatie & aanmelden: rootsmagazine.nl/rootsacademy.

 

Roots sprak met Jeroen Kloppenburg over wolvendrollen en pootafdrukken in de podcast Het jaar van de wolf.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws