Fotohutten in de Lage Landen: Dassen in het donker

Adinda van Kuijk

13 July 2022 .

Dassen spreken tot mijn verbeelding, ik vind dit prachtige en mysterieuze dieren. Plateau des Tailles biedt fantastische mogelijkheden om deze dieren te fotograferen. Ik heb dan ook het geluk gehad dat de dassen hun burcht wat vroeger verlieten, zodat ik ze kon fotograferen toen het laatste avondlicht het decor verlichtte.

In de zuidelijke Belgische Ardennen ligt een beroemde fotohut; het is de enige plek in Europa waar je vrijwel gegarandeerd dassen in de vrije natuur kunt observeren. Of de dieren ook te fotograferen zijn, hangt af van de lichtomstandigheden en het tijdstip waarop deze prachtige beesten uit hun burcht komen. Een van de meest mysterieuze nachtdieren van de Lage Landen voor je lens, wie wil dat nou niet? Henkjan Kievit en anderen nemen je mee, nu te lezen in onze extra dikke editie en hier alvast een voorproefje.

Tekst Henkjan Kievit Foto’s Henkjan Kievit e.a.

Onze bestemming is van oorsprong een oude jachthut. De Vlaamse natuurorganisatie Landschap VZW paste die een aantal jaren geleden aan voor fotografen. Zo ontstond een waar natuurtheater waar dassen, vossen, wilde zwijnen, reeën of edelherten de show stelen. Omdat fotografen de dieren graag in de ogen kijken is er een kuil uitgegraven (wat een hels karwei moet zijn geweest, gezien de harde rotsbodem). Hierin kunnen twee of drie mensen zitten en hun lens door een klein schuifraampje naar buiten steken. Twee lampen op de hut maken het mogelijk om het fotografiemoment nog wat te verlengen, maar je moet het eigenlijk hebben van het laatste zonlicht dat onder de bomen het bos in straalt. Als ik eind augustus 2021 afreis naar het zuiden is zonlicht echter ver te zoeken; het voelt als de donkerste dagen van de herfst, compleet met donkere wolken en stortbuien. Aangekomen op Baraque de Fraiture, het hoogste punt van de Belgische Ardennen, hebben de donkere wolken plaatsgemaakt voor dikke mist, maar de regen stort nog steeds met bakken uit de lucht.

Foto: Ben Hellebaut

Verbouwing

Je wordt bij het bezoeken van deze hut altijd begeleid door een vrijwilliger van Landschap VZW en ik heb de eer dat dit deze keer Jan Loos is, de grote man achter de natuurorganisatie. We struinen langs een weiland naar de hut en na het maken van een paar foto’s en korte video’s gaan we snel naar binnen om een beetje droog te blijven. Eenmaal geïnstalleerd begint het wachten. Ondertussen vertelt Jan me dat deze hut binnenkort wordt vervangen door een nieuwe. De ramen kunnen dan wat meer richting de dassenburcht worden gericht, en voor fotografen worden iets ruimere plekken ingericht. Kortom, het theater wordt grondig verbouwd.

Terwijl we wachten horen we de eerste burlende herten en bij elke tak die kraakt hoop ik op een koppel wilde zwijnen. Plotseling steekt een eerste das zijn kop uit de burcht… Wat een machtig beest is het toch. Met hun mooie zwart-wit getekende kop zijn de dieren ook in het inmiddels donkere bos goed te zien. Na de eerste das volgen al snel nummer twee en drie en is de show begonnen. Ze scharrelen de hele bosvloer af op zoek naar iets te eten. Dan zie ik nog iets bewegen in de grote uitgang van de burcht en in plaats van een vierde das komt er een vos naar buiten. Prachtig om te zien dat deze dieren zonder problemen naast elkaar in dezelfde burcht leven. 

Foto: Johan van Hoof

Dassen van dichtbij

Fotograferen is intussen vrijwel onmogelijk geworden. Ondanks de lampen is het hartstikke donker in het bos en zelfs met hoge ISO-waarden kom ik niet veel verder dan een sluitertijd van 1/15 seconde of zelfs minder. Ook heeft de camera moeite met scherpstellen in het donker en moet ik dat meer en meer handmatig doen. Een ‘Rootswaardige’ foto wordt deze avond niet gemaakt, ben ik bang. Dit neemt niet weg dat ik volop geniet van het spektakel; het is een feest om de dassen en vos zo ontspannen en van zo dichtbij te kunnen bewonderen. We spreken af dat ik nog eens terugkom op een meer kansrijke dag om hopelijk betere foto’s te kunnen maken. 

Foto: Henkjan Kievit

Het volledige artikel vind je in ons extra dikke nummer dat hier eenvoudig te bestellen is. Veel plezier!

En verder nog in de nieuwe Roots van juli & augustus 2022:

Roots juli augustus 2022

 • Kleurrijke kijkers: blauwe ogen in de dierenwereld. Hier kun je vast 3 paar blauwe ogen bewonderen.
 • Zomerwandelen op de Strabrechtse Heide
 • 5x de grootste meren ter wereld
 • Schildpadden in Europa. Hier lees je alvast een voorproefje.
 • Paradijsvogels in prenten
 • Natuurommetje in libellenoase het Woldlakebos
 • Fascinerende zeesterren
 • 5x hotspots vuurlibel
 • Rendez-vous met reeën
  En nog veel meer!

 

 

 

 

Foto bovenaan: Johan van Hoof

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws