Wat een vraag: wat is de grootste vogel van Nederland?

Daniël Mulder

8 March 2021 .

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: wat is de grootste vogel van Nederland? Zeearend of knobbelzwaan?

Velen zullen denken dat de zeearend de grootste vogel is die in Nederland huist. Maar dat klopt niet. De knobbelzwaan is met een lichaamslengte van ruim anderhalve meter en een gewicht van 10 tot 12 kilo de grootste vogel van Nederland! De zeearend is 70 tot 90 centimeter lang en weegt 3 tot 7,5 kilo. De spanwijdte van beide vogels is gelijk: ongeveer 2,5 meter.

Foto: Edwin Giesbers

Imponerende knobbelzwaan

Knobbelzwanen gebruiken hun forse verschijning vooral om te imponeren. Kom niet bij hun nest met jongen in de buurt want dan laten ze pas goed zien hoe groot ze zijn. Sommigen denken dat een tik van een knobbelzwanenvleugel een mensenarm kan breken. Maar ook dat klopt niet. De botten in de vleugels zijn weliswaar groot maar ook hol, voor een beter vliegvermogen. Uit de buurt blijven van hun nesten is natuurlijk wél raadzaam!

Meer leuke natuurvragen vind je in het maartnummer van Roots. Bestel je deze online, dan betaal je geen verzendkosten.”

Meer bijzondere vogelweetjes

  • Roots zocht uit welke 10 vogels de grootste spanwijdte hebben. Per soort staat er één vogel in deze top tien.
  • Met een spanwijdte van soms wel 3,5 meter behoort de albatros tot de grootste vogels ter wereld. Het grootste deel van hun leven zweven ze boven zee. Broeden doen ze op afgelegen eilanden in het Zuidelijk halfrond. Vijf weetjes over de ultieme zwever: de albatros.
  • Blijven knobbelzwanen elkaar voor altijd trouw?
  • Onze collega’s van KIJK zochten uit of vogels ook scheten laten.

Foto knobbelzwaan: Eric de Man

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws