Ultieme zwever: de albatros

Paul Bohre

24 mei 2020 .

De albatros is voor vogelaars een droomsoort. Met een spanwijdte van soms wel 3,5 meter behoren ze tot de grootste vogels ter wereld. Het grootste deel van hun leven zweven ze boven zee. Broeden doen ze op afgelegen eilanden in het Zuidelijk halfrond. Vijf weetjes over de ultieme zwever: de albatros.

 

8.000 km lange voedselvlucht

Kenmerkend voor albatrossen zijn de lange smalle vleugels, die ideaal gebouwd zijn voor lange glijvluchten. De reuzenalbatros behoort met zijn 3,5 meter spanwijdte tot de grootste vogels ter wereld. Ze vliegen onwaarschijnlijk grote afstanden, waarbij ze handig gebruik maken van luchtstromingen. Uit onderzoek met zenders blijkt dat voedselvluchten van 8.000 kilometer geen uitzondering zijn.

Ultieme zwever: de albatros

Paar Laysanalbatrossen met jong. Foto Otto Plantema

 

Paar voor het leven

Albatrossen blijven hun leven lang bij elkaar. Na de paring wordt er veelvuldig stevig geknuffeld, en speels aan elkaars veren getrokken. De broedcyclus loopt uiteen tot 6-7 maanden bij de kleinere soorten, tot ruim een jaar bij de reuzenalbatros. De jonge vogels zwerven na het verlaten van het broedgebied uit over de oceanen. Pas vijf tot zeven jaar later keren ze terug. Daar zoeken ze dan een maatje, waarmee ze enkele jaren later zelf gaan broeden.

Ultieme zwever: de albastros

Vliegende Grote Albatros boven de golven bij zonsondergang. Foto Otto Plantema

Lange voedselvluchten

De oudervogels maken uitzonderlijk lange voedselvluchten. Eenmaal terug legen ze hun keelzak, waarin zich half verteerde resten bevinden van krill, vis en kreeftjes. In de beginperiode worden de jonge vogels nog beschermd door een van de ouders, daarna zijn ze op zichzelf aangewezen.

 

Speciale neusbuis

De meeste vogels kunnen geen zout water drinken, maar zeevogels zoals stormvogels en albatrossen wel. Zij hebben hiervoor een speciale zoutklier aan de snavelbasis. Via twee buisjes bij hun neus scheiden ze het overtollige zout uit. Bij stormvogels liggen deze buizen op de snavel. Bij albatrossen juist langszij, wat voor een betere stroomlijn zorgt. Hieraan danken zij hun familienaam: de buissnaveligen.

 

Ultieme zwever: de albatros

Meer weetjes, zoals hoe zwaar de grootste albatros is, en de zes beste plekken waar je ze kunt zien, lees je in het najaarsnummer 2019 van Roots Vogelmagazine dat je nog steeds kunt bestellen.

 

Around the World for Albatrosses

Albatroskenner Otto Plantema schreef een fraai boek over alle 21 soorten albatrossen. Met 220 foto’s en 10 kaartjes en prachtige foto’s. Alle leefgebieden worden beschreven en per soort is aangegeven. En tips waar je ze kunt zien.

Around the World for Albatrosses (2e druk), 148 pagina’s, is uitgebracht in eigen beheer. Prijs: € 24, inclusief verzending binnen Nederland. Bestellen? Mail naar [email protected]. Een deel van de opbrengst komt ten goede van BirdLife’s Albatross Taskforce.

Foto’s: Otto Plantema.

Meer weten over albatrossen? Je leest het op Wikipedia.

Lees hier een spectaculair blog over albatrossen.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels