Opnieuw walrus gezien in Nederland

Marloes Blom

6 November 2022 .

walrus

Een walrus in Spitsbergen. Walrus Thor die bij petten werd gezien had eveneens behoorlijke slagtanden: het is een jongvolwassen mannetje | Foto Getty Images

Na walrus Freya vorig jaar, werd gisteravond opnieuw een walrus gezien in Nederland. Ditmaal op het strand tussen Petten en St. Maartenszee. Het dier, een jongvolwassen mannetje, heeft inmiddels weer het ruime sop gekozen.

Volwassen mannetje (met behoorlijke slagtanden)

Zaterdagavond rond 18:15 uur werd een walrus bij Petten gezien, zo luidt de melding op waarneming.nl. Zeeehondencentrum Pieterburen monitorde het dier vervolgens nauwlettend en constateerde dat hij in goede conditie leek, zo meldt nu.nl. De walrus, een jongvolwassen mannetje met behoorlijke slagtanden, kreeg de naam Thor. Na zijn bliksembezoek zwom Thor de zee weer in, en werd sindsdien niet meer gesignaleerd.

walrus
Een walrus in Spitsbergen. De walrus die bij Petten werd gezien had eveneens behoorlijke slagtanden | Foto Getty Images

Nog even over Freya, de walrus die hier vorig jaar rondzwom

Vorig jaar zwom er gedurende een paar weken een jong walrus vrouwtje door de Waddenzee. Freya, zoals ze werd genoemd, haalde regelmatig het nieuws. Ook Roots redacteur Paul Böhre spotte haar in de haven van Den Helder. Nadat Freya in Noorwegen belandde liep het droevig af met het baldadige jonge vrouwtje. Om veiligheidsredenen besloten de Noorse autoriteiten haar te doden. Ze klom geregeld op kleine bootjes die vervolgens zonken, en trok (te) veel bekijks van mensen. 

Freya met met in haar bek een zwaardschede, een soort schelp | Foto Paul Böhre

Meer walrussen in Nederland – een trend? 

Voordat Freya Nederland aandeed was het maar liefst 23 jaar geleden dat hier een walrus rondzwom. Kunnen we deze imposante zeezoogdieren in de toekomst vaker hier verwachten? Vanwege de opwarming van de aarde is dat een reële kans. Zo meldde Sophie Brasseur, onderzoeker bij Wageningen Marine Research, althans afgelopen zomer aan de NOS, in reactie op het trieste lot van Freya. “Brasseur hoopt dat de dood van de walrus landen rondom de Noordzee aan het denken zet”, zo meldde de NOS toen.

Wat betreft Thor: die heeft inmiddels (veilig) weer het ruime sop gekozen. Signaleer je hem toch? Blijf vooral op afstand en meldt het bij Zeehondencentrum Pieterburen, aldus het centrum.

Bronnen: NOS | FB Groep Kustwacht Nederland & Europa | Nu.nl
Foto: Getty Images (foto bovenaan) | Paul Böhre

Meer lezen

Roots november

In Roots november o.a.:

Pak ‘m dus mee uit het winkelschap of bestel ‘m eenvoudig online.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws