TV-tip 3 april: Nederland, Waterland, Vogelland

Marloes Blom

27 maart 2024 .

nederland vogelland

Noteer in je (online) agenda: 3 april. Dan toont de KRO-NCRV de eerste aflevering van de BinnensteBuiten special: Nederland, Waterland, Vogelland. In die natuurserie neemt natuurgids en vogelexpert Arjan Dwarshuis je mee op vogelsafari in eigen land, naar verschillende natuurgebieden.

Jagende zeearenden, zwarte ibissen, broedende visarenden, mysterieuze moerasbewoners. Dat zijn slechts enkele van de ruim honderd vogelsoorten die in Nederland, Waterland, Vogelland voorbij zullen komen. De reeks is opgedeeld in vier afleveringen: een per seizoen. Bij elke aflevering kun je je verheugen op verschillende vogelsoorten die, aldus de KRO-NCRV, “spectaculair en filmisch in beeld worden gebracht”.

Ook de purperreiger komt voorbij in Nederland, Waterland, Vogelland. Foto: KRO-NCRV
Een tureluur in de Eempolder. Foto: KRO-NCRV

Knooppunt van ‘vogel-snelwegen’

Voor veel Europese trekvogels is Nederland, als uniek deltagebied, van groot belang. Het ligt op een knooppunt van ‘vogel-snelwegen’. De belangrijkste migratie-routes uit Siberië, Scandinavië, Groenland en de Britse eilanden komen in Nederland samen en vormen de Oost-Atlantische trekroute die jaarlijks door miljarden vogels wordt gebruikt. Door onder andere klimaatverandering, verstedelijking en overbevissing worden veel Europese vogelsoorten in hun voortbestaan bedreigt.

Als er niets gebeurt om de achteruitgang te stoppen zullen veel soorten vogels niet meer in ons land te bewonderen zijn of zelfs uitsterven, zo schrijft de KRO-NCRV in het persbericht. Met deze serie wil de KRO-NCRV dan ook “bijdragen aan een groter draagvlak voor natuurherstel en bescherming in Nederland”.

Arjan Dwarshuis neemt de kijker onder meer mee op vogelsafari naar natuurgebieden zoals de Zouweboezem, de Loosdrechtse Plassen, de Eempolder en het eiland Texel.

Bioloog en vogelaar Camilla Dreef. Foto: Sheena Schouwink

Nederland, Waterland, Vogelland

Wat: Natuurserie Nederland, Waterland, Vogelland
Wanneer: woensdag 3 april, 22 mei (zomer), 2 oktober (herfst) en 11 december (winter), 19.05 uur
Waar: KRO-NCRV, NPO 2
Makers: Visual Noise in samenwerking met KRO-NCRV

Meer lezen

  • Trekvogels, de 5 meest gestelde vragen en antwoorden. Wat is het beste tijdstip, wanneer trekken ze, hoe maken ze een route? Lees het hier.
  • De één vliegt duizenden kilometers terwijl de ander meer rent dan vliegt. Weer een ander was bijna uitgestorven – en wordt nog steeds met uitsterven bedreigd. Wat deze vogels met elkaar gemeen hebben: gigantisch grote vleugels.
  • Neem ook een kijkje bij de Roots-vogelreizen, variërend van Texel tot de Farne Islands.

Foto bovenaan: KRO-NCRV


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws