Vogelrijk Waddenvogelfestival

Paul Bohre

14-05-2018 00:00:00

Afgelopen weekend was het dan zo ver: het (3e) Waddenvogelfestival vond plaats op Texel. Het weer zat mee, de deelnemers hadden er zin in, en er werden ongelooflijk veel soorten vogels gezien op het eiland. Alleen al op zaterdag 200. Het was een bijzonder vogelrijk Waddenvogelfestival.

 

Vrijdagnacht was de aftrap voor de Big Day. Vijftien teams van 2-4 personen fietsten 24 uur het eiland rond op zoek naar soorten. Met de bedoeling zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel van dit weekend: de bescherming van de huiszwaluw. Teams doneerden zelf om mee te doen, familie en vrienden steunden de deelnemers door de vogelaars zelf te sponsoren. Met als eindresultaat: een geldbedrag van ruim € 15,000, 182 dagsoorten, en een nieuw teamrecord van 154 soorten. Het winnende team was ‘Local Patchers’. Een dreamteam dat bestond uit de ‘plaatselijke’ topvogelaars Jeroen de Bruijn, Diederik Kok, Vincent Stork en Han Zevenhuizen.

Vogelrijk Waddenvogelfestival

Vogelaars bekijken en fotograferen de rosse grutto. Foto: Paul Bohre

 

Overvliegende bijeneter

Het hele weekend werden excursies georganiseerd. Roots/Volgelmagazine redacteur Paul Böhre leidde samen met Texel-gids Erik van Boven twee excursies op zaterdag om 9.00 uur en 14.00 uur. Beide waren compleet volgeboekt. Al voordat de eerste excursie begon, vloog er een bijeneter over startpunt: het Vogelinformatiecentrum! De vroege excursie werd gelopen rond de vuurtoren en het Renvogelveld. Een bijna zwarte blauwe reiger was bijzonder. Verder zagen ze prachtige duinvogels zoals tapuit, roodborsttapuit, maar ook de zeldzame zomertaling.

Vogelrijk Waddenvogelfestival

De rosse grutto in prachtig licht. Foto: Paul Böhre

 

Vogelrijk Waddenvogelfestival

De middagexcursie werd langs de waddendijk gelopen. Omdat het net opkomend water was, kwamen de vogels naar ons toe. Groepen prachtig gekleurde rosse grutto’s, bergeenden en een zilverplevier werden mooi door de telescoop gezien. Bijzonder leuk huiszwaluwen, die modder verzamelden voor hun nest. Al met al dus een zeer succesvol en vogelrijk Waddenvogelfestival. In totaal werden dit weekend meer dan 200 soorten vogels waargenomen.

Noteer maar vast in de agenda: volgend  jaar vindt het Waddenvogelfestival plaats op 11 en 12 mei 2019.

Bekijk hier de resultaten van de Big Day.

Klik hier voor de andere informatie over het Waddenvogelfestival.

Recente Editie

Meer Nieuws