Wat een vraag: kunnen jonge zeesterren goed zwemmen?

Daniël Mulder

4 July 2022 .

zeesterren

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: kunnen jonge zeesterren goed zwemmen? Bioloog Geert-Jan Roebers, die voor Roots jaarlijks de Scheurkalender maakt, zocht het uit.

De meeste ongewervelde zeedieren kennen een vrij zwemmend larvestadium en dat geldt ook voor de zeester. Het leven van dit dier begint als een in het water zwevend eitje, niet groter dan een zandkorrel. Dat groeit nog niet uit tot een sterretje, maar tot een boonvormig beestje bezet met wapperende haartjes waarmee het zichzelf door het zeewater voortbeweegt.

Jonge zeesterren kunnen dus al goed zwemmen. In dit stadium voedt het zich met planktonalgen. Vervolgens zuigt de larve zich vast aan een stevig stukje zeebodem. Dan pas snoert zich een kruipend zeesterretje af.

zeester

Zeesterren behoren tot de belangrijkste roofdieren van de zee. Foto: iStock

Meer leuke natuurvragen

Alles over zeesterren

In het extra dikke zomernummer van Roots vind je een uitgebreid artikel over zeesterren. Je leest welke soorten er allemaal zijn in de Noordzee, hoe ze leven en welke zeesterren je kunt zien op de stranden van Europa.

 

Foto bovenaan: Margreet Frowijn

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws