Vogels verleiden in alle luxe: zo maak je een eigen fotohut

Marloes Blom

26 maart 2023 .

fotohut

Fotograferen vanuit schuilhutten is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Natuurfotograaf en -filmer Henkjan Kievit beschrijft maandelijks zijn ervaringen met een fotohut in Nederland of België én geeft tips voor natuurfotografen. Deze laatste aflevering, volledig te lezen in Roots april, gaat over zijn eigen fotohut. Online een voorproefje.

Na een jaar lang reportages maken over schuilhutten voor vogelfotografie, kreeg Henkjan Kievit de smaak van huttenfotografie te pakken. De wens om zich terug te trekken in een klein hutje, onzichtbaar voor alles en iedereen en dan te kijken wat er allemaal op je pad komt, bewoog hem ertoe om zijn eigen fotohut te bouwen.

Zelf een fotohut bouwen

Geïnspireerd door deze reportageserie ontstond bij mij het idee om zelf een hut te bouwen voor natuurfotografen. Maar waar moest die komen? Zoals vaak lag de oplossing dicht bij huis, in Schoonrewoerd, Vijfheerenlanden. Mijn overbuurman bleek nog geen kilometer bij ons vandaan een bosje met een kleine vijver te bezitten. Toen ik er de eerste keer ging kijken, bleek er een buizerd te broeden en de tweede keer vloog er een purperreiger uit het riet. Het kon niet mooier, een gouden kans!

Er bleek een buizerd te broeden.

Beluister ook:
Kattengeluid vanuit de hemel: het is de buizerd die miauwt (podcast)

Mooi uitzicht

Ik maakte een schets van wat ik voor ogen had. Een luxe hut moest het worden, met toilet, de mogelijkheid om koffie of een soepje te maken en twee grote ramen voor mooi uitzicht. Het ene raam kijkt uit op het westen, over een weiland met bosjes in de verte, het andere raam biedt uitzicht op de vijver. Dat biedt de kans om zowel de buizerd voor de lens te krijgen als de reigers en ooievaars die er volop zitten. Intussen had mijn overbuurman, een prima timmerman en houthandelaar, niet stilgezeten en kreeg ik na twee weken een appje; de hut was klaar.

Lees ook:
In Roots Vogelmagazine Voorjaar 2023 lees je alles over de verschillende soorten reigers in Nederland

Zorgvuldig voeren

Toen volgde de uitdaging van het creëren van een goede setting. Ik had het geluk dat in mijn boomgaard net een oude appelboom was omgewaaid, waardoor ik de beschikking had over een mooie stam en zijtakken. Dit zou de plek worden waar de buizerd moest landen. Ook konden we een dode es zagen die te dicht langs een pad stond, die hebben we in de vijver gelegd om reigers, en in het ultieme geval een ijsvogel, de kans te bieden om te vissen. Een oude heiningpaal, wat besdragende struiken en takken met mooie korstmossen completeerden het geheel.

Lees/bekijk ook:

Benieuwd of het Henkjan lukte om vanuit zijn eigen hut veel vogels voor de camera te krijgen? Je leest en ziet het in Roots april – nu in de winkels en uiteraard ook te bestellen via de webshop. Daarin lees je ook meer details over Henkjan’s fotohut.

Wat en waar

De fotohut van Henkjan: Fotohut Vijfheerenlanden

Meer fotohutten

  • Henkjan maakt van zijn bezoeken aan de fotohutten ook een vlog. Kijk op rootsmagazine.nl/video voor de actuele afleveringen
  • In Clinge (Zeeland) ligt een fotohut van waaruit je perfect eekhoorns kunt fotograferen. Henkjan geeft tips.
  • In de zuidelijke Belgische Ardennen ligt een beroemde fotohut; het is de enige plek in Europa waar je vrijwel gegarandeerd dassen in de vrije natuur kunt observeren. Of de dieren ook te fotograferen zijn, hangt af van de lichtomstandigheden en het tijdstip waarop deze prachtige beesten uit hun burcht komen.

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

Tekst en foto’s: Henkjan Kievit


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws