4x duurzaam genieten van de herfst in Zwitserland

Adinda van Kuijk

27 September 2022 .

Rhaetische Bahn RhB bei der Montebello Kurve mit Morteratschgletscher und Piz Bernina im Herbst.

Reizen door de natuur, zonder die natuur te beschadigen? Het kan in Zwitserland, dankzij het goed georganiseerde treinsysteem en de duurzame ‘Swisstainable’ hotels. Een superbestemming voor het najaar: dan staat alles in vuur en vlam met de prachtige herfstkleuren.

Samenwerking met Zwitserland Toerisme

Ontdek Zwitserland per trein

De Grand Train Tour of Switzerland is goed voor een complete vakantie. Je beleeft 1280 kilometer aan magnifieke uitzichten: goed voor 11 grote meren, 4 officiële talen en 5 UNESCO-Werelderfgoedlocaties. Panoramatreinen brengen je vanzelf naar alle hoogtepunten en bezienswaardigheden van Zwitserland, het hele jaar door. Stap in, ga zitten en geniet.
De Grand Train Tour of Switzerland combineert de mooiste panoramalijnen tot een unieke route, zonder vastgestelde richting of duur. Je kunt in- of uitstappen waar en wanneer je maar wil. Verken bijvoorbeeld op je gemak het leuke Zermatt of St. Moritz, of neem de tijd voor een wandeling in het kanton Ticino, in de Lavaux, bij de Rijnwatervallen of aan het meer van Luzern. Voor de hele tour heb je maar één kaartje nodig – de Swiss Travel Pass.

Speciale prijs

Zin in vier dagen Zwitserland? Reis door heel Zwitserland met de populaire Swiss Travel Pass 4 dagen voor de speciale prijs van CHF 199 (2e klas). Ontdek de indrukwekkende Zwitserse landschappen in alle comfort per trein. Meer informatie vind je hier.

Foto: De Bernina Express voor de Morteratsch. Zwitserland Toerisme

Verwondering met de Bernina Express

Interlaken is bijvoorbeeld een goed startpunt, in het hart van Zwitserland. Hiervandaan reist de trein langs het Meer van Thun en door het Simmental naar Zweisimmen. De GoldenPass Panoramic neemt je verder mee naar de Duits-Franse taalgrens, terwijl je geniet van prachtige kastelen en rustig grazende koeien. De trein kronkelt vervolgens door de heuvels omlaag naar Montreux, waar je wordt ondergedompeld in de mediterrane flair van de regio.
Een ander mooi traject gaat van Zermatt naar St. Moritz. De Glacier Express rijdt dwars door de Alpen en verbindt het chique Zermatt aan de voet van de Matterhorn met het al even luxe St. Moritz. De acht uur durende rit door de bergachtige kantons Wallis, Uri en Graubünden neemt je mee langs 91 tunnels en 291 bruggen. Een pièce de résistance. Vanuit je luxe treinstoel geniet je van een vrij uitzicht over een imposant berglandschap.
Vervolg je route met het traject St. Moritz – Tirano – Lugano: een van de meest veelzijdige treinreizen die je kunt maken, langs gletsjers en palmbomen. De Bernina Express is ook echt een route om je te verwonderen over de natuur. Je ziet de glinsterende Morteratschgletsjer, maar ook het turquoise bergmeer Lago Bianco waar je op 2253 meter hoogte vlak langs rijdt. De trein gaat al kronkelend over de Berninapas en door het schilderachtige Val Poschiavo naar Tirano in Italië. Hier stap je over op de Bernina Express Bus, die je door het Valtellina-dal via het Comomeer naar Lugano brengt. Zo leuk kan duurzaam reizen zijn! MySwitzerland.com/gttos

Swisstainable Zwitserland

De term ‘sustainable’ (duurzaam) wordt in Zwitserland ‘Swisstainable’. De Zwitserse duurzame hotels onderscheiden zich met bijzondere projecten en een holistische aanpak. Stuk voor stuk hebben ze het hart op de juiste plaats, het zijn echte voortrek- kers op het gebied van verantwoord overnachten. Vind je bewust leven en duurzaam reizen belangrijk, laat je dan hierdoor leiden.

4x duurzaam logeren

In Zermatt vind je bijvoorbeeld Tradition Julen. Dit hotel wordt al meerdere generaties door dezelfde familie gerund, ecologisch bewustzijn zien ze als een familietraditie. Hun inzet voor het milieu is even inspirerend als uniek. Zo produceert het hotel zelf CO2-neutrale elektriciteit, onder andere met mest van de eigen koeien en schapen. De zwartneusschapen die op de alm grazen houden de biodiversiteit in stand. Het gebruik van het hele dier zien ze hier als een vanzelfsprekende verantwoor- delijkheid – met de wol worden bijvoorbeeld de kussens in de hotelkamers gevuld.

Foto: Hotel Julen. Adrian Bretscher

Foto: Hotel Julen. Adrian Bretscher

Nog zo’n mooi voorbeeld: het prachtige Schloss Wartegg op de Rorschacherberg, het voormalige vakantieverblijf van de laatste Oostenrijkse keizerin, Zita. Hier worden ecologie en soci- ale waarden consequent in de praktijk gebracht, ze zijn op een unieke manier vervlochten met deze historische plek. Zo kun- nen bijen tot laat in de herfst gifvrije bloemen vinden in de paradijselijke kasteeltuin. Het hart van het park wordt gevormd door de Demeter-gecertificeerde moestuin. De opbrengst uit het park vind je iedere dag vers op je bord, in het biologisch gecertificeerde gastronomische restaurant. 

Foto: Hotel Rohrschacherberg Schloss Wartegg. Zwitserland Toerisme

Bij het luxe Valsana Hotel in Arosa is zelfs de reis naar het hotel al groen en duurzaam. Als je in dit hotel logeert kun je gratis gebruik maken van de pendeldienst naar Arosa met de Rhätische Bahn, die voor 100% op groene stroom rijdt. Er zijn vier gratis e-laadstations, je kunt de heen- en terugreis compenseren en bij de reservering kun je ervoor kiezen om een boom te laten planten. Het meest bijzondere aan dit hotel is nog wel de combinatie van duurzaamheid met modern, natuurlijk design. Een van de eerste volledig CO2-neutrale hotels in Zwitserland. 

Foto: Hotel Valsana

Hotel Eden Roc in Ascona is een prachtig plekje met pri- véstrand op de oever van het Lago Maggiore. Hier zijn sociale kernwaarden zeker zo belangrijk als ecologie. Eigenlijk heel logisch, want de mens vormt immers het hart van het hotel. De ecologische voetafdruk wordt in de gaten gehouden door een Green Team, dat bestaat uit de duurzaamheidsdeskundige en leden van alle hotels van de Zwitserse Tschuggen Hotel Group, een hotelgroep die de CO2-uitstoot reduceert door te investeren in geavanceerde technologie. Inmiddels zijn ze klimaatneutraal: de resterende voetafdruk wordt gecompenseerd door herstel van hoogveen in Zwitserland en de bescherming van berggorilla’s in Rwanda. MySwitzerland.com/Swisstainable

Foto: Hotel Eden Roc

 

 

Foto bovenaan: Bernina Express bij de Morteratsch ©Zwitserland Toerisme Jan Geerk

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Partners