‘Soms komt het aan op 1 seconde’

Daniël Mulder

27 August 2020 .

glenn blanker

Fotograaf Glenn Blanker trekt graag in alle vroegte de natuur in. Voor rust en inspiratie, maar ook om dieren te fotograferen: ‘Ik wacht altijd op dat ene bijzondere moment. Een betrouwbare camera met razendsnelle autofocus is dan onmisbaar.’

Bekijk de succesvolle Instagram-pagina (instagram.com/glennanthonie) van Canon-fotograaf Glenn Blanker en direct valt de rust en sfeer op die zijn beelden ademen. Mist, water, dieren, landschappen en zonsopgangen domineren zijn tijdlijn. “Ik ben een ochtendmens. Ik vind het heerlijk om heel vroeg buiten te zijn. Dan zie je dingen die niemand anders ziet.”

De 32-jarige fotograaf woont in Amsterdam, werkt op de salesafdeling van een ICT-bedrijf en is in zijn vrije tijd graag in de natuur. “Daar vind ik stilte en ontspanning.” Zo’n vijf jaar geleden begon hij ook een camera mee te nemen naar buiten: “Ik laat graag zien hoe mooi Nederland is. Zelf bezoek ik graag de Veluwse Posbank, het Speulderbos of de Amsterdamse Waterleidingduinen.”

Zenachtige beelden

De ochtendzon, beetje mist, een vogel die dobbert op het water, het zijn vaak zenachtige beelden waar Blanker naar speurt, om er vervolgens met zijn camera een draai aan te geven: “Vaak zoek ik naar het mysterie in het landschap. Ook fotografeer ik graag dieren, zoals vossen, Schotse hooglanders en vogels. Ik probeer wel altijd een beeld te creëren dat niet standaard is. Ik heb eens een vos gefotografeerd met een kikker in zijn bek, het leek net of hij op een zuurtje beet. Zoiets moet je in minder dan een seconde vastleggen. Dan is een camera met een snelle autofocus heel belangrijk.”

Rustige kleuren

Aan de nabewerking van zijn foto’s besteedt hij volgens hem zo’n 5 tot 10 minuten: “Ik houd van rust en niet al te felle kleuren, dat bewerk ik een beetje. Ik vind het prettig dat mijn beelden op Instagram in dezelfde stijl zijn en vloeiend in elkaar overlopen.”

Buiten met de Canon EOS 90D

Glenn Blanker fotografeert nu een ruim een halfjaar met de Canon EOS 90D. Deze spiegelreflexcamera, waarmee je foto’s kunt maken tot 32,5 megapixels, vindt hij ideaal: “Ik mag graag foto’s bijsnijden en dat kan dankzij dit grote aantal megapixels eenvoudig en zonder kwaliteitsverlies. Ook de snelle autofocus is prettig, net als de 10 beelden die je per seconde kunt maken. Ik wacht bij dieren vaak op dat ene bijzondere moment, dan moet je snel kunnen handelen.” Tijdens zijn lange zwerftochten door de Nederlandse natuur is hem nog iets opgevallen: “De accu gaat echt lang mee. Ik kan 1.200 tot 1.300 foto’s maken zonder van accu te hoeven wisselen.”

Kijk hier voor meer info over de Canon EOS 90D.

Foto’s: Glenn Blanker

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Canon en tevens te lezen in het juli- en augustusnummer van Roots.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Partners