De weldaad van het woud in Oostenrijk

Adinda van Kuijk

21 september 2021 .

530

Advertorial

Zonlicht wordt door het veelkleurige bladerdek gefilterd en hult de wereld om je heen in een zacht omfloerst kleurenpalet. Om je heen klinken de geluiden van vogels, rond­ scharrelende dieren en insecten. Je ruikt de geur van de rijke, vochtige ondergrond, de planten, mossen en paddenstoelen. In de herfst toont het bos zich op haar mooist. 

In het bos verplaats je je in een andere, rustgevende wereld. Een wereld die je de tijd doet vergeten en waar je je kunt verliezen in de veelzijdigheid van de natuur. Wat ooit begon in Japan als het fenomeen Shinrin yoku (‘baden in het bos’), heeft sinds het einde van de vorige eeuw de wereld veroverd. Het draait erom dat je je onderdompelt in het groen. Je verlaagt je tempo, opent je zintuigen en laat je ontspannen door de helende atmosfeer van het bos. Het is trouwens wetenschappelijk bewezen dat bossen een medicinaal effect hebben op de mens: nog los van de ontspanning die een boswandeling biedt bevat de lucht in het bos plantaardige deel- tjes die een positieve invloed hebben op het menselijke lichaam. 

Bijladen in het bos

Waar kun je die weldadige werking van het woud beter ondergaan dan in een van de bosrijkste landen van Europa? Oostenrijk heeft ruim 38.000 km2 aan uitgestrekte wouden te bieden, bijna 48 procent van het grondoppervlak van het land. Oostenrijk legt veel eer in het zorgvuldig bewaren en bewaken van zijn bosgebieden en de leefgebieden die deze bieden voor de herintroductie van uitgestorven dier- en plantensoorten. Want alleen zo is het mogelijk om de absoluut noodzakelijke ecologische schatten van de natuur te behouden. Afgezien daarvan bieden de Oostenrijkse nationale parken een fantastische staalkaart van de Oostenrijkse natuur, van door bos omzoomde beeksystemen en bergkammen die een golvende bomenzee vormen, tot rivieren die in graniet weelderig begroeide klooflandschappen hebben uitgehouwen. De diversiteit van de Oostenrijkse natuur biedt dus optimale mogelijkheden om de accu bij te laden. 

Nationaal park Donau-Auen. Donau Niederösterreich/Robert Herbst

Stilte tegen de stress

En dat opladen kunnen we letterlijk nemen: in het bos nemen de stresshormonen af, het immuunsysteem wordt aangesterkt, de bloeddruk daalt. Dr. Erwin Thoma, bosexpert en ondernemer in de bouw van houten huizen legt uit: “Wij mensen worden gedreven door de motor die we in het stenen tijdperk nodig hadden. Zo is de mens in staat om van 

nul tot honderd te functioneren. Het limbische stelsel in de hersenen is daar verantwoordelijk voor. Dat stelsel ligt diep in het onderbewustzijn en kunnen we niet beïnvloeden. Daarom is een wandeling door het bos zo ontspannend: het onderbewustzijn herkent de natuur als de bron van pure ontspanning.” 

Thoma houdt zich al lang bezig met de heilzame werking van de bosnatuur op de mens en heeft daarover ook verschillende boeken gepubliceerd. Mensen die in verstedelijkte gebieden wonen, kunnen vaak niet zomaar aan de lichtstress en lawaai kunnen ontsnap- pen, zegt hij: “De oplossing is om de ont- spanning op te zoeken in de natuur en als het even kan, in het bos: De zuivere lucht en de stilte helpen heel goed tegen stress. Maar de echte reden waarom de stresshormonen verdwijnen tijdens een wandeling in het bos, is omdat bomen biochemische stoffen onderling met elkaar uitwisselen.“ 

Nationaal park Thayatal. Österreich Werbung/Georg Popp

De 3 bosrijkste nationale parken van Oostenrijk 

NATIONAAL PARK KALKALPEN
Dit park omvat het grootste aaneengesloten woud van Oostenrijk, met een oppervlakte van 209 km2, waarvan 75 procent echte wildernis. Er is er geen ander nationaal park in Oostenrijk dat zoveel ongerepte natuur te bieden heeft.

NATIONAAL PARK DONAU-AUEN
Ten oosten van Wenen, langs de noordoever van de Donau, omvat dit relatief jonge nationale park (1996) het laatste grote, ongerepte uiterwaardenlandschap van Centraal Europa, met een oppervlakte van ruim 96 km2.

NATIONAAL PARK THAYATAL
Dit nationale park ligt op de grens tussen Oostenrijk en Tsjechië (waar het Podyjí heet). Het Oostenrijkse deel van het in totaal 77 km2 grote park beslaat bijna 14 km2, waarmee het ’t kleinste nationale park van het land is. Maar in dit gebied, dat voor 92 procent uit zeer gevarieerd bos bestaat, komt 40 procent van alle in Oostenrijk endemische flora voor, plus tal van zeldzame diersoorten, zoals de Europese wilde kat en zwarte ooievaar. 

Nationaal park Thayatal. Österreich Werbung/Georg Popp

De Oostenrijkse bossen in cijfers

  • 6 Nationale parken
  • 48 natuurparken
  • 3 biosferenparken
  • 47,6% bosgebied = 5,5 miljoen voetbalvelden
  • 3,4 miljard bomen
  • 65 boomsoorten
  • Circa 25% beschermd natuurgebied
  • 20% loofbomen
  • 80% naaldbomen
  • 61% dennen, de meest voorkomende soort

Kijk voor meer info op austria.info/ontspanning.

Foto bovenaan: Donau Altarm Lobau. MA49


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Partners