Een natuurwandeling draagt bij aan fysieke en mentale gezondheid

Adinda van Kuijk

28 October 2022 .

De herfst heeft zijn intrede gemaakt. Het blad aan de bomen krijgt prachtige kleuren, je hoort vallende bladeren ritselen en de lucht is heerlijk koel. Een prachtig seizoen voor een fijne natuurwandeling. Niet alleen mooi om te zien, maar ook goed voor je fysieke en mentale gezondheid. We weten allemaal dat wandelen en frisse lucht goed voor je zijn. Maar waarom eigenlijk?

Wandel je zorgen weg

Wandelen is gezond. Door elke dag een half uur te bewegen merk je al snel de positieve effecten van een wandeling. Heb je last van een depressie of ervaar je veel stress? Dan is het extra goed om te wandelen. Hiermee verlaag je namelijk het niveau van stresshormoon cortisol. Steeds vaker maken mensen met een burn-out of depressie gebruik van wandeltherapie voor de vermindering van spanning. Afhankelijk van de behandelaar die je kiest, is deze therapie in de natuur te declareren bij je zorgverzekering. 

Kijk bij het zorgverzekering vergelijken naar wat de voorwaarden zijn voor het declareren van de factuur van een aangesloten zorgverlener. Wandelen in de natuur én werken aan je gezondheid is dus een goede manier om je mentaal sterker te voelen. Heb je gewandeld? Dan zul je merken dat je ook een betere nachtrust hebt. Het is dus absoluut de moeite waard om een natuurwandeling te maken.

De voordelen van een wandeling

Naast het verbeteren van de mentale gezondheid is regelmatig wandelen ook goed voor je fysieke gestel. Wandelen verlaagt je bloeddruk en cholesterolgehalte, helpt om af te vallen en stimuleert de darmen. Daarnaast is veel wandelen goed voor je longen. Deze worden getraind om steeds meer zuurstof op te nemen. Oftewel, regelmatig een natuurwandeling maken is goed voor je lichaam. 

Dat vinden veel zorgverzekeraars ook, daarom werken sommige verzekeraars met gezondheidsapps om bewegen te stimuleren. Op basis van het aantal stappen dat je zet, verdien je punten. Hiermee spaar je voor korting op je premie of cadeaubonnen. Klinkt dit interessant, maar heeft jouw verzekeraar dit niet? Neem het dan mee als aandachtspunt tijdens het afsluiten van je zorgverzekering 2023. 

Dagelijks bewegen

Niet veel tijd om de natuur in te gaan voor een wandeling? Probeer dan toch om zoveel mogelijk beweging in je dagritme te krijgen. Kijk eens goed naar je weekschema, misschien kun je wat aanpassingen doen aan je routine. Wie weet kun je bijvoorbeeld wel lopend of op de fiets naar werk, in plaats van met de auto. Of zijn er collega’s die het fijn vinden om een wandeling te maken in de pauze. Wandelen is gezond, dus gun jezelf deze beweging.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Partners