Geniet van de herfst in de Gelderse streken

Daniël Mulder

20 September 2019 .

gelderse streken

Netherlands, Otterlo, Nationaal Park Hoge Veluwe

Samen vormen Regio Arnhem, Rijk van Nijmegen, Achterhoek, Veluwe en Rivierenland de Gelderse streken: boordevol prachtige kastelen en landhuizen, schaapskooien, kronkelende dijken, prachtige heide, lommerrijke bossen en indrukwekkende stuifzandvlaktes. De herfst is een ideaal jaargetijde om die natuurrijkdom te verkennen.

Gestaag daalt de dagelijkse baan van de zon. Dagen worden korter, de nachten langer en kouder. langzaam maar zeker verstilt de natuur. Het maakt dit seizoen perfect voor lange wandelingen, stille tochten waarin je wordt omringd door een wereld die van moment tot moment verandert. Maak bijvoorbeeld eens een rondwandeling in de bossen rond Planken Wambuis in Ede, waar je kennis maakt met eigenzinnige en ruige Veluwse natuur. Je struint over smalle paadjes in schemerige bossen en soms hoor je in de verte een burlend hert.

gelderse strekenLevende oorlogsgeschiedenis

Even verderop, op de Ginkelse Heide, kun je het Airborne Landmark bezoeken. Dit is een monument ter nagedachtenis van de luchtlandingen van operatie Market Garden in september 1944, die ten doel had een snelle opmars naar Berlijn te forceren. De operatie mislukte door de onverwacht felle tegenstand van de Duitsers en mondde uit in een nederlaag voor de geallieerden. Het Landmark gaat het startpunt vormen van allerlei wandel- en fietsroutes, die in het teken staan van 75 jaar bevrijding en de felle strijd tijdens de Slag om Arnhem en de nagedachtenis aan de soldaten die hier vochten levend houden.

gelderse strekenRomeinen en het Rijk van Nijmegen

Meer historie ervaar je in het Rijk van Nijmegen, waar vanuit de Berg en Dal de wandelroute Van bron tot kraan gedeeltelijk het traject volgt van het aquaduct dat Romeinse legionairs in de 1e eeuw na Christus bouwden om hun legerkamp op de Hunnerberg bij Nijmegen van water te voorzien. Het spoor leidt door een heuvelachtig bosgebied. Onderweg kun je glimpen opvangen van de grote bonte specht en zie je gescharrel van eekhoorns. En bezoek op de Duivelsberg bij Berg en Dal een heuse paddenstoelenhotspot.

Parkstad Arnhem

Ook in de Regio Arnhem speelt de geschiedenis van operatie Market Garden natuurlijk een belangrijke rol. In het Oosterbeekse museum Hartenstein (het voormalige hoofdkwartier van de Britse troepen) en de dependance bij de Arnhemse John Frostbrug, leer je alles over de strijd en de nasleep daarvan. Maar parkstad Arnhem heeft nog veel meer te bieden; de mooiste landhuizen, culinair en cultureel vertier en vlakbij natuurlijk de prachtige natuur van de Posbank of Nationaal Park Veluwezoom.

gelderse streken

Park Sonsbeek in Arnhem. Foto: Jurjen Drenth

 

Struinen in de Moringerwaarden

Meer naar het westen, in Rivierenland, ervaar je geschiedenis in de vorm van historische stadjes als Culemborg of fraaie landgoederen. Geniet van de talloze fruitgaarden in de Betuwe of maak een rondwandeling in de Moringerwaarden in het Land van Maas en Waal en ga op zoek naar ijsvogels, futen of, aan de waterkant, de laatste libellen van het jaar.

gelderse streken

Kasteel Ruurlo met glazen brug. Foto: Hans van Heeswijk architecten

Weidse natuur in de Achterhoek

Oostwaarts, in de Achterhoek, is kasteeldorp Ruurlo een prima herfstbestemming. Rond dit dorp dwaal je urenlang over stille wegen en paden door weids boerenland. Kies je voor een rondwandeling, probeer dan de Meenenroute, die je de hoogtepunten van de Achterhoekse natuur laat ervaren. Laat je verrassen door gezellige groepjes staartmezen, speur langs bosranden naar reeën die ’s ochtends vroeg of in de avondschemer komen snoepen van bladeren, bloemen en vruchtjes. Uitgewandeld? Bezoek dan de Hanzestad Zutphen voor een bezoek aan een van de toprestaurants of musea.

Special Gelderse streken in Roots van oktober

Het oktobernummer van Roots kun je online nabestellen. Daarin vind je een handige special waarin je niet alleen vier prachtige natuurwandelingen met routekaartje vindt, maar ook heel veel natuurweetjes en -hotspots, tips en achtergrondinfo over de Gelderse streken.

 

Foto header: Hetty van Ooijen

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Partners