Optisch wonder: de Digital Guide

Paul Bohre

31 August 2020 .

De nieuwe dG (digital guide) van Swarovski Optik zit vol slimme innovaties. Het is de allereerste verrekijker die vogels en zoogdieren identificeert en waarmee je je observaties kunt vastleggen en delen via je smartphone. Vogelliefhebber José van der Linde gebruikt de dG geregeld. Vier vragen en antwoorden over dit nieuwe optisch wonder: de Digital Guide van Swarovski.

 

Waar gebruik je de dG voor?

“Ik woon op Texel en ga geregeld met mijn man op pad. Hij is een ervaren vogelaar, ik (nog) niet. Ik ben meer een liefhebbers van de schoonheid van vogels dan van de details. En ik heb gewoon geen zin om achteraf die hele vogelgids door te bladeren om te weten wat ik nu precies gezien heb. Wil het veel liever direct zelf ontdekken. En daar is dit apparaat dus perfect voor.”

Optisch wonder: de Digital Guide

Als je de foto laadt in je telefoon met de Merlin app, zie je direct om welke soort het gaat. Foto Swarosvki

Hoe werkt het precies?

“Met behulp van de monokijker maak je een foto en de kijker stuurt die foto via wifi automatisch door naar je smartphone. De app op je telefoon laat vervolgens zien welke soort het is. Of de familie waarin je moeten zoeken. Dat maakt het vogelaarsleven een stuk gemakkelijker. En het leuke is dat je jouw waarneming dan direct kunt delen met anderen via sociale media. Als je dat wilt, natuurlijk.”

 

Wat vind je er zelf het leukst aan?

“Je gaat meer moeite doen om een vogel goed vast te leggen. Want hoe beter de foto, hoe meer kans dat de app hem 100% herkent. Hoewel het me nu al verbaast hoe goed hij eigenlijk werkt. Je hebt hier op Texel de tapuit, die heeft een witte stuit in een bepaalde vorm. Ik had de vogel alleen van achteren op de foto, maar de app had het toch in één keer goed. En het maakt vogels kijken veel spannender. Ook voor kinderen. Door de foto door hen te laten maken, en daarna te kijken op het scherm wat het is, maak je het extra leuk en spannend voor ze. En ze leren spelenderwijs veel meer over vogels. Want de app geeft ook veel informatie over de soort en familie.”

Optisch wonder: de Digital Guide

De foto zegt dat het gaat om de zomertaling, een van de mooiste eenden die je in Nederland kunt zien. Foto iStock

 

Een aanrader dus voor andere vogelliefhebbers?

“Het lijkt allemaal best ingewikkeld, maar in feite is de digitalGuide heel gebruikersvriendelijk. De monokijker is makkelijk hanteerbaar. Als ik met vriendinnen een wandeling maak, neem ik hem ook mee. Hij is zo klein en licht dat hij altijd in de tas kan. En als mijn vriendinnen hun smartphone verbinden aan de dG (er kunnen maximaal 5 telefoon of tablets verbinding maken) kunnen ze via een livestream meekijken en er zelf foto’s van maken. Dan gaat er opeens een wereld voor ze open. Bovendien is het meteen een blijvende herinnering. Wat vroeger een aantekening was, is nu meteen een foto geworden. En dat geeft het vogels kijken ook weer een andere dimensie.”

Optisch wonder: Digitale Guide

De Swarovski digitalGuide vergroot 8x is het allereerste optische precisie-instrument waarmee je vogels en dieren automatisch kunt identificeren, vastleggen en delen. In combinatie met de intuïtieve dG-app is de dG met ingebouwde camera de ideale metgezel voor iedereen die graag meer wil weten over de natuur.

Prijs: € 2010. Meer info: swarovskioptik.com.

[Deze pagina wordt gesponsord door Swarovskioptik]

 

Wil je een verrekijker om vogels te kijken rond het huis? Roots helpt je op weg.

Vind je vogels kijken leuk? Bestel dan het laatste Roots Vogelmagazine vol tips en leuke reportages.

In het Vogelinformatiecentrum Texel is de Digital Guide uitgebreid te testen. Je bent welkom, de koffie staat klaar.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Partners