Geluid geelgors: gouden vogel inspireerde Beethoven

Daniël Mulder

10 May 2024 .

geelgors zingend in een boom

De geelgors is met zijn felgele verenkleed en kenmerkende deuntje (lijkend op de eerste tonen van de ‘Vijfde Symfonie’ van Beethoven’) een vrolijke verschijning op en langs de Nederlandse en Belgische akkers en heidevelden. Zelfs op de langste en warmste zomerdagen zingt hij onverminderd het hoogste lied.

Wil je graag meer weten over vogels en de geluiden die ze maken? Luister dan naar de Roots-podcast Notenkrakers. Maandelijks luisteren we in deze podcast naar de zang of roep van één vogel, die je op dat moment buiten kunt horen. In deze aflevering: de geelgors.

Lachstern en mysterieus vogelgeluid

Verder in deze podcast: Timo Roeke van Vogelbescherming Nederland vertelt over de lachstern en waarom je je huisdieren zoals hond en kat beter niet buiten kunt borstelen vanwege de vogels. Roots-redacteur Paul Böhre denkt dat Beethoven echt is geïnspireerd door de geelgorszang en in de vogelvraag luisteren we naar een geluid dat een luisteraar heeft opgestuurd. Geluidenman Henk Meeuwsen vertelt dat hij de geelgors eigenlijk een gele muis vindt waar hij graag voor op de knieën gaat.

geelgors op tak
De componist Ludwig van Beethoven zou zich – voor zijn Vijfde Symfonie – in een Weens park hebben laten inspireren door het geluid van de geelgors. Foto: Trix Lindeman

Het geluid van de geelgors in Notenkrakers

Wil je het geluid van de geelgors horen? Luister dan naar onze podcast. Je kunt de podcast Notenkrakers luisteren via SpringcastSpotify of iTunes. Wil je eerst weten wat een podcast precies is en hoe het werkt? Lees dan eerst dit artikel van Roots.

De geelgors zingt zijn lied vaak vanaf de top in een struik of boom. Foto: iStock

Meer interessante vogelberichten

  • Fijne video: een gele kwikstaart in een paars tulpenveld.
  • De kleurrijke bijeneter broedt steeds vaker in Nederland, zij het met wisselend succes: de vogels zijn zeer gevoelig voor slecht weer en verstoring.
  • De vorige aflevering van Notenkrakers ging over de lachspecht (groene specht dus).
  • Alle 47 afleveringen van de podcast Notenkrakers vind je hieronder:

Foto bovenaan: Adobe Stock


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Podcast