Nieuwe Roots-podcast: zo beschermen kuddebewakingshonden schapen

Daniël Mulder

27 January 2020 .

De zevende aflevering van de Roots-podcast ‘Het Jaar van de Wolf’ is nu te luisteren. Ray Dorgelo van Canine Efficiency legt uit hoe je met kuddebewakingshonden een schaapskudde beschermt tegen de wolf.

Het Jaar van de Wolf is een serie in natuurmagazine Roots. Daarvoor gaat Roots-redacteur Daniël Mulder in gesprek met mensen die zich bezighouden met wolven. Want de wolf loopt nu rond in Nederland, maar wie is de wolf eigenlijk? En hoe om te gaan met dit mysterieuze roofdier?

Nieuwe aflevering: kuddebewakingshonden

In aflevering 7 van deze podcast gaat Roots-redacteur Daniël Mulder op pad met Ray Dorgelo van Canine Efficiency. Hij legt uit hoe je met kuddebewakingshonden een schaapskudde beschermt tegen de wolf.

kuddebewakingshonden

Foto: Ray Dorgelo

“Waaks en beschermend, kalm en stabiel, zelfredzaam en overtuigend”, hondenspecialist Ray Dorgelo somt moeiteloos de belangrijkste cv-kenmerken op van een goede kuddebewakingshond. We staan we bij schaapskooi Wierdense Veld van Landschap Overijssel in Nijverdal. De kuddebewakingshonden, die hier als proef sinds januari 2018 een kudde schapen beschermen tegen wolven, produceren een indrukwekkend geblaf. Dorgelo droogjes: “Dit doen ze dus ook wanneer er een wolf in de buurt is.”

De tweejarige proef is bedacht door BIJ12, die namens de provincies schadevergoedingen betaalt als een wolf bijvoorbeeld een schaap doodt. ARK Natuurontwikkeling en Van Bommel Faunawerk voeren de opdracht uit in samenwerking met schaapsherder André Kühn, die een begrazingsopdracht uitvoert voor Landschap Overijssel en Staatsbosbeheer. Mét kuddebewakingshonden. Want in het Overijsselse land dwalen soms wolven rond. En nu is het tijd om de ervaringen te delen met andere schaapsherders.

Dorgelo is uitgenodigd als een van de sprekers, want als eigenaar van Canine Efficiency heeft hij jarenlang ervaring – in het buitenland – met de inzet van kuddebewakingshonden. In deze Roots-podcast vertelt hij hoe je werkt met kuddebewakinsgshonden.

Roots-podcast: meer luisteren?

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Podcast