Podcast over de spreeuw: geniale imitator die fraai zingt

Daniël Mulder

17-09-2021 00:00:00

Knarsen, ratelen, piepen, maar ook het geluid van een ambulance, een rolkoffer op straat of een treindeur die opent: de spreeuw is een meester in het imiteren van geluiden. Maar hij kan ook fijne zanggeluiden maken en die hoor je vooral in september.

Wil je graag meer weten over vogels en de geluiden die ze maken? Luister dan naar de Roots-podcast Notenkrakers. Maandelijks ontrafelen we in deze podcast het geluid van één vogel, die je op dat moment buiten kunt horen. In deze aflevering: de spreeuw.

Foto: Abdullah Özdemir

Zwarte ooievaar en grote geelpootruiter

In deze Roots-podcast vertelt Timo Roeke van Waarneming.nl onder meer over de zwarte ooievaar die je in september over Nederland kunt zien trekken. Ook is er een grote geelpootruiter gezien in Zeeland. Redacteur Paul Böhre heeft fijne weetjes over de spreeuw: wist je bijvoorbeeld dat de componist Mozart drie jaar lang een spreeuw als ‘huisdier’ heeft gehad en dat hij er een muziekstuk over heeft gemaakt? Hoe dat klinkt, hoor je in deze podcast. Verder in deze aflevering: waarom beschildert een hop haar eieren? En Henk Meeuwsen vertelt een mooie anekdote uit zijn jeugd over het geluid van de spreeuw alias de kersendief.

Luister naar de spreeuw in Notenkrakers

Wil je weten hoe de spreeuw klinkt? Luisteren dan onze podcast. Je kunt de podcast Notenkrakers hieronder luisteren via JukeSpotify of iTunes. Wil je eerst weten wat een podcast precies is en hoe het werkt? Lees dan eerst dit artikel van Roots.

Recente afleveringen

Foto bovenaan: Els Nijhuis

Wat je leest in Roots oktober:

  • Doodshoofdvlinders in de Lage Landen – veel intrigerende weetjes
  • 3x prachtige herfstwandelingen: Mechelse Heide, Zuid-Veluwe en landgoed De Slotplaats
  • Hotspots van het hazenpootje
  • Vuursalamander: draakje op vrijersvoeten
  • Alle winnaars van de Grote Roots Natuurfotowedstrijd

En nog veel meer. Bestel deze heerlijk herfstige Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.


Meer Podcast