Wil je graag meer weten over vogels en de geluiden die ze maken? Luister dan naar de Roots-podcast Notenkrakers. De aflevering van februari gaat over de vink, die in dialect kan zingen.
Maandelijks ontrafelen we in de podcast Notenkrakers het geluid van één vogel die je op dat moment buiten kunt horen. Deze maand is dat de vink, zo rond half februari beginnen ze met zingen. Roots-redacteur én vogelkenner Paul Böhre vertelt leuke vinkenweetjes en hij legt uit wat het verband is tussen een blinde vink en zijn zang.

Foto: Jan Frank Koebrugge
Witkopstaartmees
En verder in deze aflevering: de geluiden in deze podcast zijn opgenomen door Henk Meeuwsen. Hij legt uit wat de vinkenzang voor hem persoonlijk betekent. Ook vliegen we in vogelvlucht door het laatste vogelnieuws met Timo Roeke van waarneming.nl. Hij vertelt welke bijzondere vogels – onder meer de witkopstaartmees – zijn gespot én natuurlijk of er al zingende vinken zijn gehoord. Ook beantwoorden we de leukste vragen over vogels van luisteraars. Deze keer: waarom hebben buizerds zoveel verschillende kleurtinten? Heb je ook een vogelvraag? Laat het weten.
Luister naar Notenkrakers
In de podcast Notenkrakers nemen we je mee in de wereld van de tjilpende, zingende, piepende en kwakende vogels. Wil je ook de zang van de vink leren herkennen? Na het luisteren van deze podcast lukt dat moeiteloos. Je kunt de podcast Notenkrakers hieronder luisteren of via Spotify of iTunes. Wil je weten wat een podcast is en hoe het werkt? Lees dan dit artikel.
Eerdere afleveringen
- Januari 2020: luister naar het spookachtige geluid van de bosuil.
- December 2019: de kramsvogels komen.
- November 2019: alles over de melancholieke roep van de kraanvogel.
Podcast Het jaar van de wolf
Na bijna 150 jaar is de wolf terug in Nederland. Maar wie is de wolf eigenlijk? Om de wolf te doorgronden, gaat journalist Daniël Mulder van natuurmagazine Roots op pad met mensen die zich bezighouden met wolven. In de laatste aflevering is dat Ray Dorgelo van Canine Efficiency. Hij vertelt hoe je een schaapskudde beschermt tegen wolven met behulp van kuddebewakingshonden.
Foto header: Bas Meelker