Puur natuur op Litouws schiereiland

Daniël Mulder

16 November 2017 .

Koerse Schoorwal

Ingeklemd tussen de Oostzee aan de ene kant en de lagune aan de andere kant ligt de Koerse Schoorwal. Dit Litouwse schiereiland is nog relatief onbekend, maar werd door de Unesco al eerder ontdekt: sinds 2000 staat het op de werelderfgoedlijst. En Lonely Planet plaatste het strand van dit schiereiland ook al in de top 10 van mooiste stranden van Europa.

Koerse Schoorwal

De Koerse Schoorwal is bijna 100 kilometer lang en op het smalste punt niet meer dan zo’n 400 meter breed. Het is het thuis van indrukwekkende stuifduinen, ongerepte bossen, prachtige stranden en vele vogelsoorten. En van een paar pittoreske dorpjes ook.

Op de Koerse Schoorwal wordt er alles aan gedaan om de natuur in dit nationale park de volle ruimte te geven en het landschap te behouden. Niettemin kom je er ook als wandelaar volop aan je trekken. De aangelegde wandelpaden voeren je door bossen, over duintoppen, door duinpannen, en van de ene kant van het schiereiland naar de andere. En een bewegwijzerd fietspad loopt door de bossen en langs ‘wandelende’ duinen naar het grensdorpje Nida. Los van het landschap is het hier ook een paradijs voor vogelaars: ongekende aantallen trekken over dit gebied heen.

100 jaar Litouwen

Litouwen is sinds 2004 lid van de Europese Unie. De Euro werd in 2015 als betaalmiddel ingevoerd. Het is extra aantrekkelijk om in 2018 Litouwen te bezoeken, want dan wordt 100 jaar Litouwen gevierd. Litouwen is uitstekend bereikbaar vanuit Nederland: er zijn dagelijks directe vluchten naar de hoofdstad Vilnius, een vlucht van iets meer dan 2 uur. Vanuit Vilnius is het circa 2,5 uur rijden naar de Koerse Schoorwal. Meer informatie: lithuania.travel.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Reizen