3x buitengeluk: kampeer- en logeerplekken in de natuur

Marloes Blom

21 March 2023 .

buitengeluk

Van weinig dingen laad je zo goed op als van de natuur. Helemaal fijn om een paar dagen op een fijne plek, ergens midden in de natuur, te zijn. In het boek ‘Ultiem buitengeluk’ vind je tal van zulke fijne logeerplekken, Roots mag er drie delen.

1. Terra Wolde (Flevoland)

Terra Wolde is een buitenhotel met ingetogen ‘kamers’ in het bos. In natuurgebied het Horsterwold in Flevoland om precies te zijn. Een stuk land van 2,5 hectare is omgetoverd van puur natuur naar een plek waar eten en recreëren in harmonie zijn met de omgeving. Duurzaam en circulair.

Logeren

Kom je overnachten bij Terra Wolde dan heb je de keuze uit een verblijf in een van de bell-tenten aan de rand van het bos en vlak bij het water of in een van de authentieke yurts in het bos. Vind je buiten leven heerlijk, maar het liefst wel met een beetje comfort? Dan past het knusse en duurzame boshuisje perfect bij jou. Voor alle verblijven geldt: je komt pas echt tot rust als je je meerdere dagen onderdompelt bij Terra Wolde. Daarvoor kun je het beste een all-in-arrangement voor twee of drie nachten boeken, inclusief maaltijden met ingrediënten uit de eigen moes- en bostuin.

3 Tips in de buurt

 • Spot wildlife tijdens een mooie wandeling in de stille kern van het Horsterwold. Daar vind je konikpaarden, bevers, reeën, vossen en dassen.
 • Net buiten het dorp Zeewolde ligt Wijngoed Wilgenhorst met een terras waar je wijn uit eigen gaard kunt proeven.
 • Een dagje naar de stad? Bezoek Hanzestad Harderwijk, waar historie wordt afgewisseld met mooie winkels, smakelijke adressen en een mooie boulevard.

Terra Wolde | Groenewoudseweg 70 | 3896 LS Zeewolde | terrawolde.nl

Het Boshuisje bij Terrawolde. Foto: Vivre Fotografie
De For-rest kamer bij Terrawolde. Foto: Vivre Fotografie

Lees/bekijk ook:

 • Wie denkt dat Flevoland helemaal is drooggelegd: niet het Harderbos. Naast een ‘oerbos’ in wording vind je er overal waterpartijen, met bijbehorende dieren. Fotograaf Niels Kooyman stippelde voor Roots een mooie voorjaarswandeling uit door dit bos dat een beetje buiten de lijntjes kleurt.
 • De beste foto’s van reeën en herten.
 • De bever is het grootste knaagdier van Europa. Zie je een bever dan vallen direct zijn grote voortanden op. Daarmee kunnen ze vrijwel alle struiken en bomen doorknagen. Hoe snel slijten bevertanden eigenlijk door al dat geknaag?

2. Boomkamp (België)

Is het een boomhut of boomtent? Het is een avontuur op hoogte! In slaap vallen op het ritme van de ruisende bladeren? Check! Wakker worden met een fluitconcert van vogels? Check! Een unieke ervaring? Check! Op naar België dus.

Logeren

Kom dromen tussen de bomen bij Boomkamp in de buurt van Brugge, meer specifiek in de Lakebossen te Ruddervoorde (de locatie kan jaarlijks wisselen). Hier bungelen boomhutten tussen de bomen en staan boomtenten verstopt in het groen, voor twee volwassene en twee kinderen. Met uitzicht op het (bewoonde) kasteel of aan de oevers van de vijver. Er is een barbecue- en kampvuurplek en hout is (gratis) aanwezig. Logeer je liever op het water? Neem dan eens een kijkje bij het zusje: Vlotkamp.

3x tips in de buurt

 • Pik een wandeling mee in het bosrijke Bulskampveld, er zijn wandel- en fietsroutes in overvloed. Een verfrissend drankje bij Tearoom Bulskampveld maakt het uitje af.
 • Must-do op je kampeervakantie: barbecueën en zingen bij het kampvuur.
 • Ben je een citytripper? Laat je dan zeker verrassen door de toeristische (en minder toeristische) trekpleisters van de stad Brugge.

Boomkamp | Lakebossendreef 4 | 8020 Oostkamp | boomkamp.be

Heerlijk relaxen tussen de bomen bij Boomkamp in de buurt van Brugge. Foto: Boomkamp

Lees ook:

3. Natuurkampeerterrein de Klashorst (Overijssel)

In het Overijsselse Vechtdal vind je veel campings, maar er is er maar eentje zoals de Klashorst. Dit Natuurkampeerterrein onderscheidt zich van andere campings door onder andere de ligging direct aan de rand van het bos, de ruime plekken, de gastvrijheid die verder gaat dan een warm welkom en het duurzame karakter.

Kamperen en logeren

De Klashorst biedt kampeerplekken, vrij in de ruimte. Kies je voor een plek aan de bosrand, met uitzicht over de landerijen, een beetje verstopt tussen het groen of voor een nacht bivakkeren in een apart bos? Liever logeren? Je hebt de keuze uit Trekkershut de Grashopper met een grasdak, de Skyte Naturelodge of een tipi met houtkacheltje. Waar je ook slaapt, verwen jezelf met de houtgestookte sauna voor het ultieme vakantiegevoel.

3x tips in de buurt

 • Maak je natuurbeleving in het Vechtdal compleet door mee te gaan bushcraften met Martin: leer alles over leven en overleven in de natuur.
 • De wandeling Rondje Rheeze gaat in 14 kilometer langs de Vecht en het brinkdorp Rheeze, over zandverstuiving de Rheezerbelten en langs de Klashorst.
 • Meer ultiem buitengeluk ervaar je dankzij het Uitleefboek. In dit leuke doe-boek vind je bijvoorbeeld veertien GPS-codes van mooie én stille plekken in het Vechtdal.

Natuurkampeerterrein de Klashorst | Rheezerweg 123 | 7795 DB Diffelen | campingdeklashorst.nl

Een Skyte Naturelodge op het terrein van de Klashorst. Foto: Max de Krijger
De Klashorst ligt direct aan de rand van het bos. Foto: Max de Krijger

Lees ook:

 • Als de stralen van het maartzonnetje dapper door het mistige beukenbos schijnen, betoveren de Sallandse landgoederen je meteen. En anders raak je wel verliefd op de statige eikenlanen, die naar een landhuis of kasteel leiden. Journalist Monique van Klaveren stippelde voor Roots een fijne wandeling uit door het coulisselandschap rond het Overijsselse Heino.
 • De Doe-boeken van Roots oogsten succes in binnen- en buitenland. Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek 2022, met het thema Gi-ga-groen, werden het Natuur Doe-boek, Doe-boek vogels en Doe-boek insecten gebundeld tot één superdik Doe-boek.

Ultiem buitengeluk. Kamperen en logeren in de natuur

Een nachtje weg in de natuur? In Ultiem buitengeluk vind je maar liefst 50 unieke adressen in Nederland en België. Marleen Brekelmans en Lotte Jongepier selecteerden persoonlijk de beste plekjes en weten precies waar je terechtkunt voor een bijzondere overnachting in de natuur.

Glamping, camping, tiny houses, boomhutten, pipowagens, bijzondere busjes – de mogelijkheden zijn eindeloos. Met deze gids heb je ze allemaal bij elkaar en hoef je geen uren meer te zoeken op internet.

Ultiem buitengeluk. Kamperen en logeren in de natuur, Marleen Brekelmans en Lotte Jongepier, Kosmos Uitgevers, € 20.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws