De Stille Kern: natuurommetje door een jong winterbos

Daniël Mulder

4 januari 2023 .

stille kern

In het hart van het uitgestrekte Horsterwold ligt de Stille Kern, een Flevolands natuurpareltje waar al decennialang grazers het landschap vormgeven. Op het 6 kilometer lange Boswachterspad ziet natuurfotograaf Niels Kooyman wat deze harige architecten voor moois creëren.

Het is zo’n dag waarop er niets beter is dan buiten zijn. Het vriest en de mist van afgelopen nacht is als een dikke laag suikergoed achtergebleven; ontelbare rijpkristallen fonkelen in de winterzon. Vanaf de twaalf meter hoge Tuurtoren ligt de Stille Kern er betoverend wit bij. Opvallend, want sneeuw is er niet gevallen.

Twee knobbelzwanen op de achterste waterplas.

Het Boswachterspad volgt een betonnen pad dat vanaf het parkeerterrein langzaam hoogte wint en uiteindelijk over een dijklichaam leidt. Een heel aantrekkelijke in zijn soort, zeker nu, met een bermflora van struiken en kruiden die veel weg heeft van een verfijnde zwart-witfoto. Daarachter, of eigenlijk vier meter eronder, ligt dicht loofbos dat als een schil de Stille Kern rondom beschermt. Gaandeweg wordt het landschap meer open en waar de dijk eindigt biedt een platform met zitjes genaamd Horsterberg zicht op een weids landschap.

Berijpte bloemstengels.

Ontstaan van de Stille Kern

In het verlengde van het dijklichaam lag dertig jaar geleden een verstild weggetje tussen akkers, een groot veld was het, midden in de uitgestrekte bossen van het Horsterwold. De akkers werden uiteindelijk aan de natuur teruggegeven en de oude klinkerweg groef men af, resulterend in een waterpartij. De Stille Kern was ontstaan. Aanvankelijk zonder wegen en paden.

Aan de voet van het uitzichtpunt, waar een klaphek toegang geeft tot de leefwereld van konikpaarden en Schotse Hooglanders, volgt het pad de oever van de waterplas. Dit natuurommetje gaat tegen de klok in, maar elke wandelaar is hier vrij om een eigen koers te volgen en als een grazer zo vrij rond te struinen. Aan het einde buigt het pad links om het water heen, rechts groeien struiken zoals egelantier. De rode, berijpte bottels van deze roos zijn haast het toppunt van kitsch.

Egelantier vol berijpte bessen.

Tot slot volgt een bijzonder fraai landschap van weides en stukken bos die elkaar afwisselen waardoor met elke afgelegde wandelmeter het perspectief verandert. Bij een tweede waterplas lijken de meidoorns gesnoeid, hier wordt kennelijk regelmatig van gesnoept. Het kan het werk van een ree, damhert, hooglander of konikpaard zijn. Van de laatstgenoemde blokkeert een hele kudde het pad. Maar ach, wie heeft er haast op een fonkelende dag als vandaag.

Wandel zelf door de Stille Kern

Het ruim 37 km2 grote bosgebied Horsterwold met daarin stiltegebied de Stille Kern (11 km2) ligt ten westen van het dorp Zeewolde. Het werd ongeveer veertig jaar geleden aangeplant na het inpolderen en droogvallen van Zuidelijk Flevoland. Het terrein is in beheer bij Staatsbosbeheer. Roots volgde het Boswachterspad. De gps-track van de route kun je gratis downloaden op onze website. Het complete ommetje met routekaart en natuurhotspots vind je in ons extra dikke winternummer van 2023.

Meer wandelinspiratie

Tekst en foto’s: Niels Kooyman


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen