Test: diervriendelijk op pad met een vegan wandelschoen

Daniël Mulder

04-11-2022 12:01:14

Roots test maandelijks duurzame outdoorspullen voor buiten. Deze keer: een vegan wandelschoen van Lowa.

Als het Duitse schoenenmerk Lowa een vegan-vriendelijke wandelschoen lanceert, dan veer je als ‘groene’ wandelaar op. Zou het kunnen, een robuuste, leervrije wandelschoen die net zo goed presteert op het wandelpad? Testen dus. Door de natte uiterwaarden langs de IJssel (voeten blijven droog dankzij de gore-tex-voering) en het mulle zand van het Drents Friese Wold.

vegan wandelschoen

Na een km of 50 weet je het eigenlijk al wel: de Lowa Trek evo gtx mid is een solide en modern ogende schoen met een prima pasvorm, met dank aan onder meer de zogenoemde X-Lacing-technologie. Dat is een speciale vetersluiting waardoor de tong van de schoen beter blijft zitten.

Vegan wandelschoen?

Maar is de schoen ook werkelijk vegan? Voor het bovenwerk van de schoenen zijn synthetische materialen gebruikt, dat is duidelijk. Maar is nergens anders in de schoen een spoor van dierlijk materiaal te vinden? Dat is lastig om te checken en Lowa beaamt zelf ook op hun website dat ze geen 100 procent garantie kunnen geven omdat de materiaalketen complex is. “Er is regelrecht detectivewerk nodig om te controleren of ook de gebruikte verfstoffen, chemicaliën, afwerkingsstoffen enz., vrij zijn van dierlijke bestanddelen.”

Kortom: wie oog heeft voor de wilde dieren langs het wandelpad, heeft nu met deze vegan-schoen ook oog voor de meer onzichtbare dieren die worden gebruikt voor outdoorspullen. Op een of andere manier loopt deze schoen, geschikt voor dagwandelingen én trekkings, daardoor nog lekkerder.

Lowa, trek evo gtx mid (model voor mannen én vrouwen), adviesprijs € 229,95. Info: lowa.nl.

Meer outdoorspullen en handige wandeltips

Wat je leest in Roots oktober:

  • Doodshoofdvlinders in de Lage Landen – veel intrigerende weetjes
  • 3x prachtige herfstwandelingen: Mechelse Heide, Zuid-Veluwe en landgoed De Slotplaats
  • Hotspots van het hazenpootje
  • Vuursalamander: draakje op vrijersvoeten
  • Alle winnaars van de Grote Roots Natuurfotowedstrijd

En nog veel meer. Bestel deze heerlijk herfstige Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

Foto bovenaan: Daniël Mulder


Meer Wandelen