De beste stinsenplekken bij Leeuwarden

Daniël Mulder

24 January 2018 .

Stinsenplanten

Bloeiende Bostulp, Flowering Wild Tulip

Leeuwarden is gekozen tot culturele hoofdstad van Europa 2018. Reden voor een feestje. Honderden projecten en evenementen vinden er daarom plaats in en rond deze Friese hoofdstad. Een van die projecten is een nieuwe app . Daarin vind je alle bijzondere stinsenplanten die de komende maanden bloeien op het Friese land. Roots tipt alvast drie hotspots in en rond Leeuwarden.
Stinsenplanten
Stinsenplanten vormen een groep verwilderde sierplanten. Ze horen thuis op oude buitenplaatsen en bij kastelen. ‘Stins’ is het Friese woord voor ‘stenen huis’. Daar zijn ze eeuwen geleden bewust geplant en enige tijd beheerd, maar in de loop der tijd massaal verwilderd. Dus kun je tijdens een voorjaarswandeling op een van de vele buitenplaatsen in en rond Leeuwarden onafzienbare velden vol bloeiende stinsenplanten zien.

Vanaf eind januari en februari bloeien de sneeuwklokjes en bonte krokussen al. Zeker als de winter zacht blijft. In maart en april volgen de prachtige bloemen van bijvoorbeeld de bostulp, gele anemoon en holwortel. Vind je het lastig de soorten uit elkaar te houden? De app Stinzenflora helpt je bij het herkennen van een aantal soorten die veel op elkaar lijken, zoals de Oosterse en de blauwe anemoon.

 

3 plekken voor stinsenplanten

1. Dekemastate, Jelsum, bij Leeuwarden. Soorten: bostulp en gele anemoon.
2. Martenastate, Koarnjum, bij Leeuwarden. Soorten: Haarlems klokkenspel.
3. Prinsentuin, park in Leeuwarden. Soorten: knikkende vogelmelk.

 

Meer goede plekken om stinsen te kijken vind je hier.

 

Foto’s: Wil Leurs

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Roots