De nieuwe Roots van februari 2020

Daniël Mulder

23 januari 2020 .

Vanaf morgen (vrijdag 24 januari) ligt de nieuwe Roots van februari 2020 bij de abonnees én in de winkel. In dit nummer onder meer een mooie wandelreportage over landgoed Oranjewoud bij Heerenveen waar je nog opmerkelijk veel bos vindt. En met het oog op het voorjaar en de opruimkriebels kijken we hoe dieren hun huishouden runnen.

Ook hebben we een mooi verhaal over vogelwachter Aaldrik Pot die 122 dagen op Rottumerplaat zat. Hierbij een fragment uit het verhaal:

Foto: Aaldrik Pot

De vogels zorgden bijna dagelijks voor verrassingen. Aaldrik Pot: “De toren naast de dienstwoning was onze tv. Veel vrije tijd hadden we niet. Brood met de hand bakken, de was op de hand doen… alleen het huishouden draaiende houden kostte al flink wat tijd. Voor tellingen gingen we vaak om zes uur op pad, om pas ’s avonds tegen tienen de laptop dicht te klappen – met alle meetgegevens van de dag ingevoerd. Als we ’s avonds een paar uurtjes over hadden, zochten we toch de vogels weer op.

Dan zaten we graag op de toren, ons te verbazen over de massaliteit. Duizenden rosse grutto’s, tienduizenden bonte strandlopers die voor je neus rondvliegen. Als het licht op hun witte buikjes valt lijken het net diamanten, dan weer lichten hun roestbruine vleugels koperkleurig op in de zon. Die massaliteit is magisch, een ander woord heb ik er niet voor.” Pot is ervan overtuigd dat de Waddenzee een van de rijkste vogelgebieden ter wereld is. “Ik ben er ook van overtuigd dat we ons dat veel te weinig realiseren.”

Alle belevenissen van Aaldrik Pot lees je in het nieuwe februarinummer van Roots.

Roots februari 2020En verder nog in de nieuwe Roots van februari 2020:

  • Naar de berggorilla’s in Rwanda
  • Is Nederland dit jaar beter voorbereid op de eikenprocessierups?
  • Kuddebewakingshonden beschermen schapen tegen de wolf (met podcast).
  • Natuurommetje in het Noord-Hollandse Bergen.
  • De Grote Roots Natuurfotowedstrijd gaat weer van start!

Online bestellen? Dat kan eenvoudig. Ga daarvoor naar onze webshop.

Foto header: Bas Meelker


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Roots