Drinken zeevogels zout zeewater?

Daniël Mulder

6 March 2020 .

zeevogels

Stel nu je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: drinken zeevogels zeewater?

We beginnen dichtbij, hoe werkt het bij de mens? De mens scheidt zout uit via de nieren. Door een ingewikkeld systeem van bloedvaatjes wordt dit aan het bloed onttrokken of bijgevoegd. Het menselijk lichaam is echter niet in staat om meer dan 2,6 procent aan zoutgehalte aan de urine toe te voegen en via de nieren uit te scheiden. Dit verklaart waarom wij geen zeewater kunnen drinken, dat 3,5 procent zout bevat. Om 1 liter zeewater te kunnen drinken zouden we namelijk 1,35 liter urine moeten uitscheiden om overtollig zout kwijt te raken en dus 0,35 liter water verliezen.

drinken zeevogels

Drinken zeevogels zout water…? Foto: Pixabay

Speciale zoutklieren

Ook de nieren van vogels zijn zo opgebouwd. Maar omdat veel soorten zeevogels geen of weinig toegang tot zoet water hebben, hebben zij in de loop van de evolutie speciale zoutklieren ontwikkeld, die zout kunnen afscheiden.

Deze klieren bevinden zich net boven de ogen, en zijn verbonden met de neusholte. Daarmee wordt het zout, dat via water en ook via de voeding wordt opgenomen, terug afgevoerd. Je ziet daarom vaak een druppel hangen aan de punt van hun snavel.

Wat een vraag!

Heb je ook een leuke natuurvraag? Stel deze aan de experts van Roots. De leukste vragen behandelen we in Roots.

Lees nog meer gezoute natuurvragen

zeehond

Foto: G. de Vries


Meer Roots