De Roots van april 2019 ligt nu in de winkel en bij abonnees op de deurmat. In deze lente-Roots een uitgebreid artikel over koniks, een fraai overzicht van alle Nederlandse lieveheersbeestjes (dat zijn er meer dan je denkt!), wandelroutes in het Zwillbrocker Venn (flamingo’s kijken, net over de grens) en het Limburgse Gulpdal.
Cyprus
En verder: Een fraai artikel over voorjaarsbloeiers op Cyprus, met foto’s van topfotograaf Edwin Giesbers, struinen door Trentino in Italië, de Noordzee zoals je hem nog nooit gezien hebt en aandacht voor een heel zeldzaam dier: de zwarte panter.
En dan nog: de nieuwe rubriek “De groene pagina” over duurzaam leven en natuurlijk de mooiste foto’s van lezers.
Meer over de koniks
De koniks zijn volop in het nieuws de afgelopen tijd vanwege hun aanwezigheid in de Oostvaardersplassen en hun verhuizing naar Texel en het Lauwersmeer. Wist je dat koniks op nog veel meer plaatsen te zien zijn?
Het konikpaard loopt rond in 30 tot 35 Nederlandse natuurgebieden, waarvan een twintigtal wordt beheerd door FREE Nature (Foundation for Restoring European Ecosystems, kijk ook een sop Freenature.nl voor een overzicht).
Enkele van de beste plekken om de paarden te zien:
* Flevoland: Oostvaarderplassen (hier leeft de grootste populatie, momenteel ca. 600).
* Gelderland: Gelderse Poort.
* Noord-Holland: Zuid-Kennemerland.
* Groningen: Landgoed Ennemaborg (waar de eerste populatie werd uitgezet).
* Zeeland: Oranjezon en de Slikken van Heen.
* Utrecht: de Blauwe Kamer.
Soms verhuizen de Nederlandse koniks ook naar het buitenland. Bulgarije
bijvoorbeeld, waar de natuurgebieden veel groter zijn dan hier. In het begin moeten
de paarden zich dan aanpassen, want het klimaat is er veel strenger, maar uiteindelijk doen ze het daar ook goed. Ze kunnen zichzelf zelfs verdedigen tegen wolven. Nu koniks eenmaal verwilderd zijn, zijn ze zo robuust; ze zijn bijna niet kapot te krijgen.
Lees nog veel meer over Koniks in de nieuwe Roots die je hier online kunt bestellen.