Wildwandelen: dieren spotten in Nederland

Daniël Mulder

17 June 2024 .

damhert in de duinen

Dieren spotten tijdens een wandeling is altijd leuk, maar succes is nooit gegarandeerd. Met deze 3 wandelroutes maak je juist extra kans op een ontmoeting met bever, wisent of damhert.

Wisenten in Kraansvlak

Kraansvlak is een open duingebied tussen Bloemendaal en Zandvoort. In 2007 maakte in dit natuurgebied de wisent een comeback in Nederland. Deze imposante grazer, die ook wel Europese bizon wordt genoemd, loopt tegenwoordig ook rond op de Veluwe en in De Maashorst. In Kraansvlak kun je de wisent ‘van dichtbij’ bekijken. Vanaf bezoekerscentrum De Kennemerduinen loopt een wandelroute naar het uitkijkpunt naast het wisententerrein. Vanaf daar heb je zicht op het duinmeer waar de dieren geregeld water drinken. Ook loopt er een 3 km lang Wisentenpad door het terrein. Let op: dat pad is alleen te lopen tussen 1 september en 1 maart.

Startpunt route: bezoekerscentrum De Kennemerduinen, Zeeweg 12, Overveen (NH). Info: wisenten.nl.

wisent op het wandelpad
De Europese bison, ook wel wisent genoemd, in het nationale park Zuid-Kennemerland. Foto: Edwin Giesbers

Bevers in het Harderbos

Iets meer dan een halve eeuw jong is het Harderbos in Flevoland, maar als je er wandelt voelt het bos stukken ouder. Door de vruchtbare zeeklei groeien bomen en struiken er bijzonder snel. Niet verbazingwekkend dus dat de bever zich thuis voelt in dit bomenparadijs met populieren, essen, eiken en beuken. Tijdens de 8,5 km lange Beverroute van Natuurmonumenten zie je beslist sporen van deze grote knager: van beverglijbaantjes tot afgeknaagde boomstammen. En wie weet vang je een glimp op van de bever zelf.

Startpunt route: parkeerplaats Karekietweg op kruising Karekietweg / Kievitslandenpad in Biddinghuizen (FL). Info: natuurmonumenten.nl.

vraatsporen van de bever in het Harderbos
Vraatsporen van de bever in het Harderbos. Foto: Niels Kooyman

Damherten in Oranjezon

Het Zeeuwse duingebied Oranje heeft een koninklijk tintje, de naam dankt het gebied namelijk aan één van de oorspronkelijke eigenaars: de graven van Nassau. Tegenwoordig wordt het natuurgebied beheerd door Het Zeeuwse Landschap, die er de 6,5 km tellende Damhertroute heeft uitgestippeld. Naast damherten (met name aan de zuidrand van het gebied) maak je ook kans op boomleeuweriken of rugstreeppadden in de natte duinvalleien.

Startpunt route: Koningin Emmaweg 22, Vrouwenpolder (ZL). Info: hetzeeuwselandschap.nl.

damhert
Damhert. Foto: Niels Kooyman

Foto bovenaan: Niels Kooyman

Meer wandelberichten

  • Waarom ligt een adder vaak op het wandelpad?
  • Dieren spotten: de Veluwe is een prima plek om tijdens het wandelen zwijnen en herten te zien. Bekijk onze 9 mooie natuurroutes op de Veluwe.


Meer Wandelen