Dordtse Biesbosch: wandelen door een warboel van groen

Daniël Mulder

14 March 2024 .

dordtse biesbosch

De Zuid-Hollandse Biesbosch en de Brabantse Biesbosch worden gescheiden door de Nieuwe Merwede. Op de Zuid-Hollandse oever (de Dordtse Biesbosch) kun je wandelen in een jungle van lianen, berenklauw, varens en wilgenstronken.

Wie in vogelvlucht over de Zuid-Hollandse Biesbosch trekt, ziet blinkend water, strakke bomenrijen, eindeloos veel ruimte, meanderende landwegen lammetjes in de wei. Aan de rand van dit open landschap ligt De Griendheuvel, theetuin én hengstenfokkerij. Ook verrassend: op een steenworp afstand maakt de weidsheid plaats voor een jungle, woekerend op de oevers van de Nieuwe Merwede.

oevers nieuwe merwede in dordtse biesbosch
De oevers van de Nieuwe Merwede zijn als een jungle.

De Nieuwe Merwede houdt zich nog even verborgen in de Dordtse Biesbosch. We ruiken alleen de zoete rivierlucht als we de pijlen volgen over haar oever. Het smalle, drassige pad voert dwars door oude wilgenakkers, tussen de stobben groeit speenkruid, hoefblad, dotterbloem. Net een jungle hier, je kunt het groen bijna hóren groeien: wilgentenen, schouderhoog riet, lisdodden, reuzenberenklauw. Hier en daar glijsporen van bevers. We voelen ons als Jane in Wonderland.

Rinkelend rollende stenen in de Dordtse Biesbosch

De Nieuwe Merwede is een getijdenrivier van drie- tot zevenhonderd meter breed. Geen kinderachtig stroompje dus en toch blijft ze verborgen achter een woekerende warboel van groen. Alleen bij de rivierstrandjes kunnen we het wateroppervlak zien blikkeren. Dat is voorbij het haventje verderop, waar de route schuin links afslaat natuurgebied Zuidplaatje in, of beter óp, want een plaat heet alleen een plaat als het omringd is of overspoeld wordt door water, zoals het geval is bij Zuidplaatje.

wandelaar bij nieuwe merwede in de dordtse biesbosch

We volgen een heupbreed pad over een bultig grasdijkje. De plaat is een plaatje, vooral door die strandjes. Passeert er een vrachtschip dan rollen stenen rinkelend over het zand en klotst het water over de wortels van oeroude knotwilgen. Veel wandelaars zijn er niet op Zuidplaatje. Waarschijnlijk de reden dat het nog een walhalla is voor allerlei dieren, zoals libellen, vlinders en zelfs reeën. Vanaf een bank is er uitzicht over de buurplaat, Tongplaat. Weids, stil en, mooi is het hier in de Dordtse Biesbosch.

Wandelen Dordtse Biesbosch

Dit natuurommetje van 5 km ten zuiden van Dordrecht voert over de noordoever van de rivier de Nieuwe Merwede. Deze getijdenrivier varieert van 300 tot 700 meter in breedte en kent twee keer per dag eb en vloed. Paden kunnen daardoor nat en blubberig zijn. De wandeling start en eindigt bij Theetuin annex paardenstal De Griendheuvel waar je gratis kunt parkeren.

route dordtse biesbosch

Op de website van Roots vind je de routekaart en kun je de gps-track downloaden. De complete reportage over de Dordtse Biesbosch lees je in het maartnummer van Roots.

Meer wandelinspiratie

  • Wie zijn innerlijk kompas volgt op West-Terschelling, wordt als vanzelf aangetrokken door de Noordsvaarder en het Noordzeestrand tijdens het wandelen op Terschelling. De roep noordwaarts blijkt onweerstaanbaar, ontdekt journalist Gemma Venhuizen. Voor de trekvogel, de poolreiziger én de wandelaar.
  • In het oosten van Nederland, tussen de IJssel en de Duitse grens ligt een mooi stukje Nederland: de Achterhoek. Ontdek deze afwisselende streek aan de hand van 7 mooie natuurwandelingen.

Tekst en foto’s: Nanda Raaphorst

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen