Nieuwe wandelroute: heidewandelen in De Teut

Daniël Mulder

19 July 2018 .

Net over de grens in België, ten westen van Genk, ligt natuurgebied De Teut. In dit verrassende natuurgebied, waar de heidevelden in augustus een prachtige paarse blos krijgen, zette Roots een wandelroute uit voor het augustusnummer. Boswachter Jan Wellekens vertelt hoe ze de heide zo mooi houden.

heidewandelen

Uit de verte klinkt een merkwaardig, haast mechanisch geluid. Alsof er ergens een oud dieselmotortje staat te draaien. In het eerste ochtendblauw blinken de laatste heldere sterren aan de hemel en dansen nevelslierten zachtjes op en neer, verder overheerst het duister. Een vlugge schim – formaatje merel – schiet door de lucht en kiest een eenzame berk uit als landingsplek. Het geluid is onmiskenbaar: de nachtzwaluw, een verborgen bewoner van heideterreinen. De nachtzwaluw is een van vele natuurverrassingen van De Teut.

De Teut

Volgens boswachter Jan Wellekens betekent De Teut niet veel meer dan “een boven het landschap uitstekend stuk terrein. De naam heeft dus niets met dronkenschap of rondtrekkende handelaars te maken heeft. Het Groot Ven ligt in een natuurlijke laagte. Veel overige watertjes zijn hier gegraven voor de viskweek. Die functie is nu al lang verleden tijd. Met speciale maatregelen proberen we nu specifieke soorten te behouden of terug te krijgen, zoals de waterlobelia.”

heidewandelenJonge heide

De heuvels achter het ven zijn zover je kijken kunt gedrapeerd met een deken van fraai bloeiende heidestruikjes. Hier en daar groeit een grillige den, noeste eik of elegante berk. “Om de heide te behouden grazen er op De Teut Kempische heideschapen”, aldus de boswachter.

“Zij doen zich vooral te goed aan grassen, maar laten de houtige gewassen staan. Grootschalige plagwerkzaamheden behoren tot het verleden. In plaats daarvan chopperen we de heide, waarbij stroken heide tot op de wortel verwijderd worden zodat deze zich kan verjongen. Hierdoor ontstaat veel variatie, ideaal voor allerlei insecten en reptielen, maar ook nieuwe groeiplaatsen biedt voor onder andere de klokjesgentiaan.”

Zelf de De Teut beleven?

Verken De Teut met de nieuwe wandelroute (6,5 of ruim 11 km) die je vindt in de nieuwe Roots van augustus. Je bestelt deze eenvoudig online.

Zoek je een heidewandeling in Nederland? Roots heeft de mooiste heidewandelingen gebundeld, inclusief gratis gps-tracks.

 

 

Foto’s: Bob Luijks

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen