Het ommetje is het avontuur van de dag

Daniël Mulder

23 februari 2021 .

ommetje

Door het coronavirus en het thuiswerken maken mensen vaker een ommetje, blijkt uit onderzoek van Wandelnet. Ook opvallend: een derde van de wandelaars legt het gemaakte rondje vast in een app zoals Strava en Ommetje.

Voor filosoof Henry David Thoreau (1817-1862), die het beroemde wildernisboek Walden schreef, was wandelen ‘het avontuur van de dag’. Hij probeerde dagelijks zeker vier uur op pad te zijn, anders zou hij ‘gaan roesten’. Veel (thuis)werkende Nederlanders lijken ook een vleugje Thoreau in zichzelf te hebben ontdekt: 96% van de ondervraagden wandelt namelijk geregeld tot dagelijks een ommetje. Dit blijkt uit een onderzoek (er deden 1.600 mensen aan mee) dat Wandelnet in januari 2021 uitvoerde.

ommetje

Foto: Bob Luijks

Ik wandel dus ik besta

Ook opvallend in het onderzoek: de (thuis)werkende Nederlander houdt ervan het wandelrondje vast te leggen. Voordat de wandeling wordt gestart, gaan eerst de apps aan die de prestaties bijhouden. Een derde van de ondervraagden logt in op bijvoorbeeld Strava, Runkeeper of Ommetje. De app Ommetje van de Hersenstichting is nieuw en is ontwikkeld met de bekende hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Een derde van de mensen houdt het aantal stappen precies bij door een stappenteller of andere app.

“Roots wandelt maandelijks een natuurommetje. In het nieuwe maartnummer wandelen we een stukje langs de Stelling van Amsterdam. Bestel het nummer eenvoudig online. Je krijgt het nummer dan zonder verzendkosten thuisgestuurd.”

Vaker en alleen

De voornaamste redenen om te wandelen tijdens een (thuis)werkdag zijn: een ‘frisse neus halen’ en om ‘fit en gezond’ te blijven. Ook ‘ontspanning’ en ‘het hoofd leegmaken’ worden vaak genoemd. Ook leuk: ruim de helft (56%) van de ondervraagden trekt echte sport- of wandelschoenen aan om buiten het avontuur op te zoeken.

Meer leuke berichten over wandelen

  • Zandwegen zijn niet alleen prettig om over te wandelen, ze hebben vaak ook een cultuurhistorische rol. En ze zijn goed voor de soortenrijkdom.
  • Het Roots-natuurommetje is een maandelijkse wandelserie in Roots. Natuurommetjes zijn korte wandelingen van circa 5 kilometer. Het is de ideale manier om te ontspannen en om van het landschap te genieten. Een overzicht van alle natuurommetjes vind je hieronder.
  • Roots wandelt overal in Nederland. Recent liep wandel-redacteur Daniël Mulder een route, die dit voorjaar in een nieuwe wandelgids verschijnt, rond de Groningse Fraeylemaborg. Wat opviel: veel grote zilverreigers.
  • Heb je de smaak te pakken en wil je eens een langere wandelroute maken? Roots publiceert maandelijks een nieuwe wandelroute van circa 10 tot 15 km. De meeste recente is een voorjaarsroute door het Harderbos.

Foto header: Edwin Giesbers

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Wandelen