Landgoed Gooilust: ommetje over een lustoord in herfstglans

Daniël Mulder

1 september 2022 .

Landgoed Gooilust

Bij ‘s-Graveland, even ten noordwesten van Hilversum, liggen tien buitenplaatsen, waaronder Gooilust. De tuin van dit landgoed is zo groot dat je er een ommetje kunt maken van ruim 5 kilometer.

Het is een mooie verzameling, de tien buitenplaatsen bij ‘s-Graveland. Bij de entree van landgoed Gooilust staat dat hun bestaan is te danken is aan enkele rijke Amsterdamse kooplieden die in 1625 de wildernis rond ‘s-Graveland lieten omtoveren tot zomerse ‘lustoorden’. Ze lieten het ‘onland’ afgraven en ruilden het voor mest uit Amsterdam om de bodem vruchtbaar te maken.

Vervolgens legden ze tuinen aan met bomenlanen, vijvers, theekoepeltjes, slangenmuren, ijskelders en rododendronheuvels. Een paadje meandert losjes het landgoed op. Maar hoe mooi ook, slingerpaadjes en theekoepels waren de laatste bewoner van Gooilust niet exotisch genoeg.

Landgoed Gooilust wandelaar

Het Corversbos biedt fraaie bomenlanen.

Verstoppertje

Die bewoner was Frans Ernst Blaauw, echtgenoot van de schatrijke Louise Six. Zij was het die in 1895 Gooilust erfde van de familie Corver Hooft. Het landhuis waar het stel jarenlang woonde, ligt verscholen tussen de bomen, duikt soms tussen de boomtakken op, verdwijnt dan weer achter een dichte haag groen. Dit ‘verstoppertje-spel’ is een vondst van de beroemde landschapsarchitect Zocher, die de tuin ontwierp.

Krijg je al zin om dit natuurommetje te wandelen? In het septembernummer van Roots lees je het complete artikel. Daarin vind je ook wat de natuurhotspots (zie de letters op de kaart) zijn langs de route.

Het is bepaald geen gewone tuin. Vanaf het huis strekken malsgroene weides zich uit, waar een eeuw geleden nog honderden gnoes, bizons, kangoeroes, zebra’s en antilopen graasden. Blaauw, amateur-bioloog, werkte bij Artis waar de dieren in krappe hokken verbleven. Op ‘zijn’ landgoed moest dat anders. Hij verzamelde honderdtwintig soorten uitheemse dieren en liet riante dierenverblijven voor ze bouwen. Zijn spraakmakende dierenparadijs, alleen toegankelijk voor vorsten en aristocraten, financierde hij overigens met het geld van Louise.

Landgoed Gooilust

Het landgoed is tegenwoordig in handen van Natuurmonumenten en toegankelijk voor wandelaars.  In 2008 legde Natuurmonumenten ‘De Blaauwe Tuin’ aan met enkele witte accenten om Louise Six, ze overleed in 1934, te herdenken.

Landgoed Gooilust

Landhuis op landgoed Gooilust.

Meer lezen over wandel en en routes?

Tekst en foto’s: Nanda Raaphorst

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Wandelen