Nieuwe Roots-natuurwandeling: langs een bergrivier in de Ardennen

Daniël Mulder

24 augustus 2020 .

Langs de Ninglinspo, de enige bergrivier in België, klauter je tijdens een avontuurlijke tocht langs watervalletjes en stroomversnellingen. Hoewel de heuvels van de Ardennen het landschap bepalen, staat deze nieuwe Roots-wandeling (mét routekaart, te vinden in ons septembernummer) geheel in het teken van bruisend water.

Vanaf de parkeerplaats bij het Belgische Aywaille duurt het niet lang voordat het water van zich laat horen. Vanachter het laatste huis klinkt het rustgevende geruis van het stromende water. Kort daarna toont het water zich ook voor de eerste keer, waarbij je de keuze hebt om via de voorde (een ondiepe doorwaadbare plaats) of over een bruggetje het kleine stroompje over te steken. Het blijkt een opstapje naar meer; talloze keren steekt de route het water over, maar dan wel dat van een grotere stroom, de Ninglinspo.

De naam van het riviertje Ninglinspo is bijna niet uit te spreken, de oorzaak is een schrijffout. Het riviertje heette aanvankelijk Le Doulneux. ‘En Inglin spau’ betrof het perceel waar het riviertje in de Amblève uitmondde. Franse cartografen verhaspelden in de 19e eeuw nogal eens plaatsnamen, waarna Le Doulneux werd ingeruild voor Le Ninglinspo.

Twee watervallen

De Ninglinspo is het de enige bergrivier van België; over een afstand van slechts drie kilometer bedraagt het verval maar liefst 250 meter. Een dergelijk verval zorgt voor een hoop spektakel. De Cascade la Chaudière vormt daarvan letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt. Het water stort hier tien meter naar beneden. En dat niet met één, maar twee watervallen tegelijk! Zeker in natte perioden gaat dat met veel geweld.

Dag in dag uit boetseert het water zo aan zijn omgeving. Een klein meertje aan de voet van de waterval is hiervan het resultaat. Op een warme nazomerdag in september kun je hier een verfrissende duik nemen. Geen zin in een duik? Je kunt ook met waterdichte wandelschoenen – of desnoods blootsvoets – een kijkje nemen om de watervallen van onderaf te bekijken. Het wandelpad biedt namelijk alleen een spectaculair zicht van bovenaf.

Op zonnige weekenddagen kan het behoorlijk druk zijn langs de Ninglinspo. Tip: ga op een druilerige dag. Het is dan niet alleen veel rustiger, ook de kleuren van de bladeren, mossen en rotsen zijn dan veel mooier.

Een sprookjesachtige herfst lonkt

Echt herfst kun je het nog niet noemen, maar in de Ardennen is de zomer in september zeker al voorbij. Voorzichtig verkleuren de eerste bomen en struiken een beetje. Op de bodem liggen al gekleurde blaadjes van vooral beuk. Ze contrasteren sterk met het frisse groen van alle mossen, varens en bosbiezen. Ook liggen er overal zaadjes, nu vooral van de haagbeuk. Knaagsporen verraden een feestmaal voor de muizen. Verder is het vooral oorverdovend stil.

Wandel ook deze avontuurlijke route langs de Ninglinspo
In de nieuwe Roots van september vind je de complete reportage, inclusief routekaart en -beschrijving. Je bestelt het nummer snel en eenvoudig online via Roots.

De route volgt de Ninglinspo over een groot deel van haar loop. En hoe! Via haast ontelbare boomstambruggetjes steek je keer op keer het water over, vaak omdat het landschap op de andere oever op dat moment toch net even te ruig blijkt. Steile rotsen, soms even steile paden voorzien van een touw om je aan vast te houden, grillige boomwortels en natuurlijk altijd het water.

Soms stroomt het lieflijk en vrijwel onzichtbaar, dan weer klatert het over een rots naar beneden. De markante plekken in de loop van de Ninglinspo dragen sprookjesachtige namen, zoals Bain d’Hermes (‘Bad van Hermes’), Grand Chaos (‘Grote chaos’), Bain de la Loutre (‘Bad van de otter’) en Bain du Cerf (‘Bad van het edelhert’). Je gaat hier echt in sprookjes geloven.

Meer wandelroutes van Roots

Een overzicht van alle natuurwandelroutes uit natuurmagazine Roots (inclusief de natuurommetjes en de routes uit onze wandelgidsen) vind je hier.

Foto’s: Bob Luijks


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen