Natuurwandelroute: lente rond de Tungelroyse Beek
16-04-2022 00:00:00
Het is volop lente langs de Tungelroyse Beek in Limburg. En tijdens een wandeling door dit natuurlijke beekdal met moerasbossen en bloemrijke graslanden ontdek je ook nog eens dat de beverdichtheid hier ongekend hoog is.
Met een eerste blik op de fraai slingerende Tungelroyse Beek zou je niet denken dat hier niet zo lang geleden niets meer dan een rechte en smerige afvoergoot liep. Het waterschap startte daarom in 1999 met het grootste beekherstelproject dat ooit in Nederland werd uitgevoerd. In 12 jaar tijd werd de gehele beek ontdaan van zijn verontreinigde bodem en maakte de rechte loop plaats voor een slingerende.
Overal beversporen
Tegenwoordig is de Tungelroyse Beek weer een bruisend beekdal met moerasbossen, ruigten en bloemrijke graslanden. Roots zette hier een nieuwe wandelroute uit van 11 km. Leuk weetje: de beverdichtheid behoort tot de hoogste van Nederland. De vele sporen zijn dan ook niet te missen. Meest markant zijn de afgeknaagde bomen, waarbij de kenmerkende potloodpunten achterblijven.
Bloemenweides vol vlinders
Voor vlinderliefhebbers is dit ook een mooie wandeling. Onder een wolkeloze hemel vliegen massa’s oranjetipjes langs de bosranden en boven de vochtige graslanden. “Ze profiteren van het extensieve beheer van de natte graslanden. Allerlei bloemen krijgen daardoor een kans, zoals de vele pinksterbloemen, de waardplant van deze fraaie vlinders”, vertelt Huub Joosten, boswachter van Natuurmonumenten. Het klein geaderd witje prefereert dezelfde pinksterbloemen en fladdert hier eveneens veel rond. Ook de dagpauwoog laat zich regelmatig zien, zeker op het wandelpad. Hier kunnen de vlinders zich heerlijk opwarmen op het droge zand.
Bekijk hier de routekaart én download gratis de gps-track.
Alleen de mannetjes van het oranjetipje hebben de kenmerkende oranje vleugelpunten; de vrouwtjes zijn ‘gewoon’ wit, maar wel met een fraai gemarmerde onderzijde. Bijzonder detail: het vrouwtje legt maar één eitje per plant. Foto: iStock
Meer wandelinspiratie
- Lees ook het wandelblog van Roots, deze keer over ’t Roegwold in Groningen waar een knuppelpad ligt met eenrichtingsverkeer omdat het pad nogal smal is…
- Wandeltip: struinen door het Maaspark.
- Wie denkt dat Flevoland helemaal is drooggelegd: niet het Harderbos. Naast een ‘oerbos’ in wording vind je er overal waterpartijen, met bijbehorende dieren. Fotograaf Niels Kooyman stippelde voor Roots een nieuwe en mooie voorjaarswandeling uit door dit bos dat een beetje buiten de lijntjes kleurt.
Filmtip
Fotograaf Bob Luijks maakte ook een mooie sfeerfilmpje rond de Tungelroyse Beek.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Foto’s: Bob Luijks